Din următorul an şcolar, elevii vor merge la ora de religie doar dacă părinţii vor depune o solicitare scrisă. Până acum, neparticiparea la ore trebuie anunţată din timp la secretariatele şcolilor. Această schimbare îi îngrijorează pe profesori, care se tem puţini părinţi vor face o cerere scrisă pentru ca elevii să meargă la orele de religie.
"Guvernul sau Parlamentul va trebui să modifice legea educaţiei, astfel încât să găsească o variantă plauzibilă, pentru că altfel există şanse foarte mari ca o parte din colegii de religie să-şi piardă posturile din toamnă", susţine Flaviu Zancu, secretar executiv Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor.
"Noi nu ştim exact ce se va întâmpla, care va fi opţiunea părinţilor, dar există o problemă", este de părere Liliana Bocoi, directorul adjunct al şcolii generale "Oltea Doamna" Oradea.
Dacă numărul elevilor care vor merge la orele de religie va scădea, profesorii sunt dispuşi să încheie contracte pentru plata cu ora cu şcolile.
"- Aţi fi dispusă să acceptaţi un contract temporar?
- Da, pentru că orele de religie promovează valorile morale", răspunde Daniela Botiş, profesoară de religie.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor dau asigurări că nimeni nu va rămâne fără locuri de muncă, cel puţin până la vară.
"Eu cred că se vor găsi soluţii, pentru că sunt mulţi profesori titulari pe disciplina religie. Nu cred că ar trebui să existe o îngrijorare din partea profesorilor pentru că cel puţin până la sfârşitul anului şcolar profesorii de religie titulari sau cu contract de muncă pe perioadă au asigurate orele până în 31 august", explică Nicolae Avram, inspector şcolar general IŞJ Bihor.
Cei care au copii sau nepoţi la şcoală sunt de acord cu decizia Curţii Constituţionale. În Bihor, există aproximativ o sută de profesori de religie titulari la şcolile din judeţ.
Reporter: Anca Deac
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş