Operațiile pe cord deschis vor fi posibile, din toamnă, la Spitalul Județean din Oradea. Unitatea medicală va avea o secție de chirugie cardiovasculară, unde va fi utilizată o pompă specială care preia funcția inimii și trimite sângele spre plămâni și creier. Aparatul a fost cumpărat acum 6 ani de Spitalul Județean din Satu Mare, care l-a donat marţi medicilor bihoreni. În valoare de 600.000 de lei, acesta era ultima piesă care lipsea în blocul intervențional din Oradea.
Pompa de circulație extracorporalã care permite operațiile pe cord deschis a fost cumpãratã de Spitalul Județean din Satu Mare în 2012, cu aproape 600.000 de lei. Nu a fost însã folositã din lipsã de specialiști. De aceea, șefii administrațiilor celor douã județe s-au înțeles ca aparatul sã fie adus sãptãmâna viitoare la Oradea.
"Aceste discuții au fost pe mai multe căi, dar important este că am găsit un consens. Nu mai trebuie să cheltuim 200.000 de euro și era foarte anevoios să obținem acest aparat", susţine Sandor Pasztor, președintele CJ Bihor.
Pompa fi folositã la Spitalul Județean din Oradea care a fost avizat de Ministerul Sãnãtãții pentru un compartiment de chirurgie cardiovascularã, dar nu avea aceastã ultimã piesã.
"Noi ne bucurăm că putem să venim să completăm acest sistem cu această piesă de bază, tot ce a lipsit aici până acum. Este într-o stare foarte bună de funcționare practic poate funcționa și ca un plămân artificial, cât și în ceea ce privește intervențiile cardio vasculare", spune Adrian Marc, directorul Spitalului Județean Satu Mare.
"Preia sarcina inimii și face ca sângele să ajungă la plămâni să fie oxigenat și la creier, pentru că dacă nu ajune la creier e o situație critică și chiar fatidică și în timpul operației îi oferă chirurgului șansa de a lucra într-o plagă curată", a precizat Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean din Oradea.
Primele operații în cadrul secției de chirurgie cardiovascularã de la Oradea vor fi fãcute în luna septembrie. Înțelegerea dintre cele douã consilii județene prevede ca pacienții din Satu Mare sã fie prioritari la noul bloc intervențional de la Oradea.
"Trei specialiști sunt trimiși deja la specializare în Ungaria pentru a deveni pompiști - este o supra-specializare foarte importantă și la nivel de România sunt vreo 7 persoane", a anunţat managerul Spitalului Județean din Oradea.
Colaborarea dintre cele două spitale județene se desfășoară și în alte domenii. Orădenii oferă zilnic consultanță pentru pacientele gravide din județul vecin, în timp ce mai mulți medici ai UPU-SMURD Bihor au făcut săptămânal gărzi la Spitalul din Satu Mare.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi