Cărţi vechi de sute de ani, așezate alături de veşmintele primului episcop ortodox orădean de după formarea României Mari şi de alte obiectele de mare valoare în Palatul Baroc din Oradea. Toate fac parte dintr-o expoziție unică, care adună obiecte de preț, atât din punctul de vedere al patrimoniului, cât și al prețului.
"Cele mai însemnate cărţi sunt cele tipărite cu litere chirilice. Un straşnic poate valora, în funcţie de păstrarea lui, de la 30 de milioane până la 60 de milioane vechi", spune prof. univ. dr. Mihoc Blaga, expert în cărţi vechi.
La acestea se adaugă două relicvare, două cruci de altar, care de fapt, sunt şi relicvare, care conţin fragmente ale Sfintei Cruci.
"Poate pentru prima dată, aducem împreună trei biserici istorice importante ale zonei, cea ortodoxă, romano-catolică şi greco-catolică", spune Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.
Episcopia Romano-Catolică a adus la expoziție piese unicat, adevărate comori păstrate în bisericile din judeţ.
"De exemplu, un set de vase pentru sfinţirea uleiului, care, în confesiunea catolică, este privilegiul episcopului, se întâmplă odată pe an, de Joia Mare. Astfel, acest vas este scos în public doar de o singură dată", explică Attila Lakatos, referentul cultural al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea.
Expoziţia a devenit imediat după deschidere o adevărată atracție pentru sute de copii, care au vizitat-o în cadrul "Săptămânii Altfel". Intitulată "Săptămâna Patimilor", va putea fi vizitată până pe 7 mai.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi