Tabagismul este considerat de către Organizația Mondială a Sănătății principala cauză evitabilă de morbiditate și mortalitate în lume. Cu toate astea, prea puțini sunt cei care se hotărăsc să renunțe la fumat.
"- Am început din liceu. Și prietenii și din cauza stresului.
- Iar acum la câte țigări ai ajuns pe zi?
- Pe zi două, trei, dar la maxim 5 mă opresc."
"Fumez de patru ani, acum m-am gândit să mă las. La facultate am nevoie de mai mulți bani și încerc cum pot ori cu electronică, ori numai simplu să înlocuiesc cu gumă sau ceva."
Potrivit statisticilor, 27% dintre români fumează zilnic. Printre fumători 41% sunt bărbați, iar aproximativ o cincime femei. Îngrijorător e faptul că majoritaea fumătorilor au vârsta cuprinsă între 25 și 39 de ani.
"Ei copiază niște modele fie că este vorba despre un actor, fie că este vorba despre un personaj public, fie că este vorba despre un părinte, fie că este vorba de un profesor. Noi, adulții, trebuie să fim responsabili și să fim modele sănătoase pentru ei", spune dr. Călin Sonea, medic șef, Departamentului de Supraveghere în Sănătate Publică Bihor.
De Ziua Națională fără Tutun, medicii au tras încă un semnal de alarmă referitor la pericolele fumatului. Specialiștii spun că țigara conține mai mult de 4000 de substanțe chimice diferite; 250 dintre aceste sunt toxice și cel puțin 50 au potențial cancerigen dovedit.
"Sunt foarte mulți produși cancerigeni atât în filtrul de tigară, cât și în țigară. Fumatul determină nu numai boli pulmonare obstructive, nu numai enfizem și cancer pulmonar, bronhopneumopatii cronic obstructive, dar şi atacul cardiac, boli cardio vasculare grave, ateroscleroza, tulburări neurologice", susţine dr. Marilena Crișan, medic primar pediatru pneumolog.
Beneficiile renunțării la fumat apar foarte repede. După 24 de ore șansele unui atac de cord scad simțitor, iar după 15 ani riscul afecțiunilor cardiace ajunge la nivelul persoanelor care nu au fumat niciodată.
Beneficiile renunţării la fumat
- După 20 de minute scade pulsul
- După 8 ore nivelul oxigenului din sânge va creşte până la normal
- După 1 până la 9 luni probleme precum tusea sau oboseala se vor diminua
- După 10 ani riscul cancerului pulmonar va scădea la jumătate
sursă: Direcția de Sănătate Publică Bihor
Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța