O vară de disconfort şi trafic îngreunat - asta îi aşteaptă pe orădeni. În oraş sunt schimbaţi kilometri întregi de conducte, iar lucrările se desfăşoară în mai multe zone. Chiar dacă mulţi localnici sunt nemulţumiţi de circulaţia îngreunată şi de întreruperile de apă, autorităţile spun că magistralele de termoficare sunt vechi şi trebuie înlocuite. Edilii speră ca toate lucrările să fie gata până la finalul anului.
Utilaje, zgomot şi sute de muncitori răspândiţi pe o bună parte din străzile oraşului. Este imaginea de care au parte şoferii şi pietonii care ajung pe unele dintre cele mai circulate artere din Oradea.
"Se lucrează în toate părţile oraşului: de la conductele care pornesc de la CET, pe strada Averescu, aici, pe Dunării, pe Magheru, Republicii, pe bulevardul Decebal, pe Horea", spune Mircea Mălan, viceprimar al Oradei.
Muncitorii vor înlocui kilometri întregi din magistralele de apă din Oradea. Tradus în bani, această a doua etapă a lucrărilor înseamnă cheltuieli de 118 milioane de lei.
"În cursul anului 2016 au fost înlocuiţi 5,7 kilometri, rămânând ca în 2017 să fie înlocuiţi restul de 15", explică Ioan Maghiar, de la Biroul de Dezvoltare din Primăria Oradea.
"Vechile magistrale sunt atât de corodate atât pe exterior, cât şi pe interior, încât bucăţi mari de rugină se desprind la o simplă atingere", a constatat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
"Vrem să reducem pierderile foarte mari pe care sistemul centralizat le are. Nu în ultimul rând vrem să creştem siguranţa şi calitatea furnizării agentului termic pentru încălzire", a precizat viceprimarul Mălan.
Problemele provocate în trafic, dar şi desele întreruperi ale furnizării apei din cauza lucrărilor i-au făcut pe mulţi orădeni să privească cu reticenţă desfăşurarea de forţe din oraş.
"Nu este ok, pentru că trebuie să încălzim apa ca să putem să o folosim şi mai ales că trebuie să trecem prin aceste lucrări."
"Catastrofal! Mai ales aici, în zona magazinului Crişul, e foarte greu."
"Sper ca problemele din Guvern apărute în aceste zile să nu ducă la întârzierea plăţii pentru că cei care realizează lucrările chiar au probleme serioase de finanţare. Au făcut făcut lucrările pe banii lor", a încheiat Mircea Mălan.
Autorităţile speră ca toate lucrările să fie terminate până în iarnă. În Oradea sunt în total 83 de kilometri de magistrale care trebuie reabilitate.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi | Foto: Primăria Oradea
Editor web: Adrian Laboş