Ocupaţie străveche, aflată la limita între meşteşug şi artă, olăritul supravieţuieşte datorită meşterilor populari. Printre aceștia se află o bihoreancă de 78 de ani, una din ultimii olari rămaşi în Vadu Crișului, locul primului centru de ceramică albă din Europa. Ea a primit titlul de Maestru în Artă Populară, una din cele mai înalte distincţii oferite de statul maghiar prin Academia de Ştiinţe Etnografice din Budapesta.
Juliana Geczi Szolga este unul din ultimii olari rămaşi în Vadu Crişului şi singura femeie din zonă care face vase din lut de când se ştie.
"Omul, şi dacă e bătrân, îi vine dor câteodată şi după ce nu mai poate lucra, nu ştiu cum e, îi mai vine câte un dor: "Hai să mai fac încă ceva!", spune femeia.
Meseria a învăţat-o de mică de la tatăl său, a cărui măestrie o duce mai departe. Acum, vasele ei ajung în toată ţara şi chiar şi în străinătate.
"Dacă tăticul a făcut vase, totdeauna ajutam, fiecare. Zicea tăticul: "Tu, hai că trebuie să măcinaţi lutul!"
"Meseria asta e foarte frumoasă şi pe om parcă îi curăţă şi mintea şi capul. Când lucrează, el nu se gândeşte la altceva, se gândeşte totdeauna cum să forţeze, să formeze lutul", explică Juliana Geczi Szolga.
Munca şi pasiunea investite în olărit au fost recompensate săptămâna trecută de Academia de Ştiinţe Etnografice din Budapesta. Aceasta i-a acordat titlul de Maestru în Artă Populară, o distincţie care este oferită anual unui număr de zece persoane din zona lingvistică maghiară.
"Eu consider că activitatea depusă de către doamna Szolga Geczi Juliana merita să fie propusă pentru acest premiu. Cred că generaţiile de olari care au activat în comuna Vadu Crişului şi efectiv, ceramica albă din Vadu Crişului merita să primească această recunoştinţă", consideră Ioan Haşaş, preşedintele Asociaţiei de Cultură Pro Rev.
"O ştiu din copilărie. Foarte bine! Ştiu că e căutată de foarte mulţi tineri care vin şi văd ceea ce face.
"Asta a fost meserie cândva aici, olăritul. Aveau câte un căluţ, cu căruţa şi se luau şi mergeau pe comune. Mergeau de aici până în Satu Mare, până la Carei, cu vase."
Comuna Vadu Crişului a fost primul centru de ceramică albă din Europa.
"Acum avem iar un proiect transfrontalier, creăm un centru de olărit la Vadu Crişului, mai este încă unul la Biserica Reformată cu patru mese de olar. Totuşi, sperăm să revigorăm această tradiţie", spune Dorel Cosma, primarul din Vadu Crişului.
Noul proiect al primăriei valorează 300 de mii de euro şi ar putea prinde viaţă în trei ani.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş