O bombă de nu mai puțin de 100 de kilograme a fost găsită din întâmplare într-o pădure din Bihor. Rămășiță a celui de-al doilea război mondial, periculosul obiect a fost descoperit cu ajutorul unui detector de metale, de către un localnic aflat în căutare de... comori. Din cauza dimensiunilor uriașe ale bombei, pirotehniștii au fost obligați să o distrugă controlat acolo unde a fost găsită.
Descoperirea a fost făcută în pădurea satului Leș de către un bihorean aflat în căutare de comori. Cunoscut pentru tezaurul format din 150 de monede poloneze vechi de cinci secole pe care l-a găsit anul trecut lângă Oradea, Cosmin Pascu verifica zona cu ajutorul unui detector de metale.
"Plimbându-mă prin pădure, ca de obicei, am primit un semnal puternic. Săpând, am sesizat că este un obiect mare, metalic, cu aripioare de fier."
Bărbatul a anunţat descoperirea la 112, iar o echipă de pirotehnişti a sosit de urgență în zonă.
"După efectuarea lucrărilor de cercetare şi identificare s-a stabilit că este vorba de o bombă de avion din al doilea război mondial", a explicat maiorul Ronald Nekita, ofiţer pirotehnist ISU Crişana.
Specialiștii spun că este cel mai mare obiect de acest fel descoperit în ultimii 10 ani în Bihor.
"Bomba de aviaţie, provenind din cel de-al doilea război mondial, cu o greutate de 100 de kilograme, se află îngropată la aproximativ 50 de metri în interiorul pădurii", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Din cauza dimensiunilor mari ale bombei şi a riscului de detonare accidentală, pirotehniștii au decis să o detoneze acolo unde a fost găsită. Astfel, a fost instituit un perimetru de siguranţă, iar circulaţia pe drumul județean din apropiere a fost oprită.
"În urma exploziei controlate realizate de specialiştii pirotehnişti ai ISU Crişana a rezultat un crater de aproximativ 3 metri în diametru şi 1,5 metri adâncime."
O astfel de operațiune este extrem de riscantă. Săptămâna trecută, patru pirotehniști au murit în Ungaria în timpul încercării de distrugere controlată a unei bombe similare. De aceea, specialiștii fac apel către cei care găsesc astfel de dispozitive să nu le atingă și să sune imediat la 112.
Reporter: Bogdan Costea
Operatori: Robert Rezmuves, Gabor Szilagyi | Foto: ISU Crişana