În Centrul de Plasament pentru Copii cu Dizabilităţi Psihosociale sunt internaţi adolescenţi care au comis fapte violente, au consumat droguri sau au probleme psihice. Membrii asociaţiei bucureştene spun că unul dintre ei li s-ar fi plâns că nu este lăsat să doarmă singur şi că este agresat de colegii mai mari.
Georgiana Pascu, manager de program "Pledoarie pentru demnitate": "Acest copil ne-a povestit că el noaptea nu doarme singur în pat, doarme cu un alt băiat, că nu este alegerea lui, că este bătut de unul dintre beneficiarii mai mari,şi că este de multe ori agresat în baie."
Voluntarii Centrului de Resurse Juridice au aflat tot de la copii că dormitoarele ar fi închise în timpul nopţii, iar locatarii centrului nu ar fi lăsaţi să iasă nici măcar la toaletă.
Georgiana Pascu, manager de program "Pledoarie pentru demnitate": "Există dormitoare, trei dormitoare, cu câte 4 sau 5 paturi, apropiate între ele fără spaţii, mizerie pe jos, geamuri undeva sus, aproape în tavan, geamuri foarte micuţe, ca la o cameră de demisol."
Comisia de la Consiliul Județean Bihor: Nu există plângeri ale copiilor!
Şefii Direcţiei de Asistenţă Socială şi de Protecţie a Copilului Bihor, în administrarea căreia se află centrele de plasament din judeţ, au o explicaţie pentru imaginea prezentată de asociaţia din Capitală.
"La jumătatea acestui an, a avut loc un incendiu în vechea locaţia a acestui centru. Pentru că condiţiile nu mai permiteau, s-a dispus mutarea într-o locaţie provizorie. Ulterior, s-a eliberat un alt imobil, o altă locaţie", explică Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi de Protecţia Copilului Bihor.
Oficialii Consiliului Judeţean au făcut în primăvară un control la centrul de plasament. Problemele găsite atunci au dus la schimbarea directorului instituţiei. În urma sesizării primite de la Bucureşti, o nouă comisie s-a deplasat săptămâna trecută în centrul orădean, dar nu a descoperit plângeri din partea copiilor.
În schimb, s-a stabilit că recomandările făcute cu ocazia verificării precedente nu au fost respectate. Membrii comisiei au cerut ca suspiciunile de abuz împotriva adolescenţilor să fie sesizate urgent la Poliţie, iar cel vinovat să fie sancţionat.
La Centrul pentru Copii cu Dizabilităţi Psihosociale se află în prezent 16 tineri, care sunt supravegheaţi de un asistent social, un psiholog şi patru educatori.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi