Noua casă a Muzeului Țării Crișurilor a devenit atracție turistică. Deocamdată pot fi vizitate doar expoziții temporare

Data publicării:
muzeu CJ

Noua casă a Muzeului Țării Crișurilor din Oradea a repus una dintre cele mai importante instituții muzeale din țară pe harta turistică a Bihorului. După 50 de ani petrecuți în Palatul Baroc din oraș, muzeul și-a mutat toate cele peste 450 de mii de piese în clădirea reabilitată cu aproximativ 60 de milioane de lei. Expozițiile permanente sunt în curs de amenajare; în schimb, vizitatorii pot admira lucrări ale unor artiști locali ori străini, pot face o incursiune în istoria jucăriilor ori să observe cele 40 de specii găzduite de unul dintre cele mai complexe vivarii din țară.

După 50 de ani petrecuți în Palatul Baroc din Oradea, parte a celui mai important complex baroc din România, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea funcţionează din luna mai a lui 2017 într-un nou sediu. Acesta este găzduit de fosta clădire a Garnizoanei Militare, construită la sfârșit de secol XIX și preluată în 2006 de Consiliul Județean Bihor de la Ministerul Apărării Naționale.

A fost însă nevoie de 11 ani și de aproximativ 60 de milioane de lei ca imobilul să fie reabilitat pentru a putea găzdui colecțiile muzeului.

Așa se face că transferul tuturor celor peste 450 de mii de piese de colecție s-a încheiat în vara lui 2018, când ultimele exponate au fost mutate sub pază armată din Palatul Baroc în clădirea de pe Strada Armatei Române.

Deocamdată, la Muzeul Țării Crișurilor pot fi vizitate doar expoziții temporare, cele permanente fiind în curs de amenajare. Printre cele mai interesante colecții este cea care cuprinde sute de lucrări ale unor pictori orădeni contemporani. Acestora li se adaugă gravuri ale unor pictori renumiţi.

„Două lucrări itinerante pe care le-am primit cu desene ale marilor artişti Van Gogh şi Renoir. Sunt schiţe, desene după figuri umane, compoziţii, peisaje în tehnica creionului sau în tuş”, spune Aurel Roşu, şeful secţiei de arte.

O altă expoziţie interesantă, mai ales pentru cei mici, este cea care face o incursiune în istoria jucăriilor. Galeria cuprinde aproximativ 600 de exponate, din țară și din străinătate, iar cele mai vechi datează din anii 1900.

Într-o încăpere alăturată vizitatorii intră în lumea celebrului joc lego.

„Vizitatorii pot să vadă efectiv exponatele şi o a doua parte în care copiii se pot juca cu piesele şi că construiască şi ei lucruri. Sunt foarte creativi, avem grupuri în fiecare zi”, a dezvăluit Cristian Culiciu, muzeograf.

Poate cel mai vizitat este Vivariul, un spațiu care adăposteşte peste 40 de specii în 35 de acvarii, terarii şi acvaterarii. 70 de mii de euro a costat amenajarea expoziţiei permanente, unică în România prin complexitatea ei. Aici și-a găsit refugiul Roşioara lui Racoviţă, un peşte care trăia până nu demult în rezervaţia naturală cu apă termală din staţiunea 1 Mai.

„Printre vedetele din Vivariu se numără şi peştii Piranha. Aceştia trăiesc de regulă în America de Sud şi au nevoie de o temperatura cuprinsă între 15 şi 35 de grade Celsius pentru a supravieţui”, a detaliat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

„Guvizii de Mangrove care au o viaţă Amfibie, sunt peşti care ies şi se hrănesc pe uscat, amfibieni, diferite specii de salamandre, reptile, broaşte, ţestoase”, a explicat Adrian Gagiu, muzeograf.

Biletul de intrare la Vivariu costă 6 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru cei mici şi se plăteşte separat faţă de taxa de acces în muzeu.

„Vivariul este partea a secţiei de Ştiinţe ale Naturii care deţine şi dinozaurii şi colecţia de ouă provenite de la peste 6000 de specii de păsări din toată lumea”, a precizat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Expozițiile permanente vor putea fi vizitate abia la finalul lui 2019 după ce lucrările de amenajare vor fi terminate. Biletul de intrare costă 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii. Muzeul Țării Crișurilor este deschis de marţi până duminică, de la ora 10.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Ticu Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Avocatul Adrian Cuculis lămurește misterul averii lui Silviu Prigoană. Cât o să le revină copiilor Adrianei...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
De ce este bine să adaugi un praf de sare în ceai. Secretele unei băuturi delicioase, potrivit unei chimiste...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...