În august 2013, firma maghiară Acoustic Geophisycal Services și-a închiriat cu 900 de lei pe lună un birou în căminul cultural din Tăuteu. De acolo conducea operațiunile de explorare în perimetrul Tria, în nordul Bihorului.
"Noi le-am dat acordul pentru gaze convenţionale şi petrol, pentru prospecţiuni", spune Nándor Vincze, primarul comunei Tăuteu. "Am scos o hotărâre a Consiliului Local prin care se interzice oricărei firme de prospecţiuni sau de exploatare explorarea sau exploatarea gazelor de şist."
Mulți localnici s-au opus explorărilor în comună. Printre ei și Gheorghe Demian, proprietarul a două hectare de teren agricol. Acum o lună a participat, la Oradea, la un miting împotriva exploatării gazelor de şist, unde a auzit despre pericolele fracturării hidraulice.
"Noi suntem împotrivă la aşa ceva. Pentru că fiind proprietari de drept, nu avem nevoie de nimeni în proprietatea noastră. Dorim ca să fim lăsaţi în pace. Noi nu suntem informaţi."
În decembrie anul trecut, firma maghiară a adus în comună maşini şi utilaje, pe care le-a depozitat pe terenul unui localnic.
"- Câte utilaje sunt aici la dvs.?
- Opt din ăştia mari, vreo zece jeep-uri, şi alea două acolo", numără Viorel Pop, proprietarul terenului unde se depozitează utilajele.
Însă utilajele nu au mai apucat să fie folosite. După mai multe luni în care angajații au încercat să-i convingă pe localnici să îi lase pe terenul lor, firma maghiară a pierdut contractul cu NIS Petrol. La sfârşitul săptămânii trecute, Acoustic Geophisycal Services a evacuat biroul, situație care nu e pe placul autorităților.
"Totuşi, s-au creat nişte locuri de muncă şi s-au creat nişte venituri pentru comunitatea locală din problemele astea", spune primarul comunei Tăuteu.
Firma maghiară a confirmat rezilierea contractului și promit că Vor lua în curând și utilajele lăsate momentan în Tăuteu.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Róbert Rézműves
editor web: Adrian Laboş