Anunţul a fost făcut marţi dimineaţă, într-o conferinţă de presă comună, la Consiliul Judeţean Bihor. Ilie Bolojan şi Cornel Popa au avut, pentru prima dată în mod oficial, aceeaşi părere despre mutarea muzeului. Acesta ar urma să fie găzduit de palatul princiar din Cetatea Oradea, a cărei restaurare este programată să se finalizeze în 2015.
"Am decis ca împreună să supunem atenţiei plenului celor două consilii această intenţie de a muta muzeul în Cetate. Avem în Cetate un spaţiu de 5000 de metri pătraţi", spune Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.
"Cetatea Oradea, prin ceea ce reprezintă, prin zidurile cetăţii, dublată de exponatele din interior, exponatele Muzeului Ţării Crişurilor, potenţează această atracţie. De asemenea, este o decizie corectă pentru modul în care cheltuim banii publici", consideră Ilie Bolojan, primarul Oradei.
Lucrările la fosta Garnizoană din Oradea stagnează din 2010, deşi sunt gata în proporţie de peste 90%. Până acum, în această clădire au fost investite peste 40 de milioane de lei, bani proveniţi dintr-un credit contractat de Consiliul Judeţean Bihor.
Vestea i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii muzeului Ţării Crişurilor.
"Nu ştiam nimic despre treaba asta, nu am fost informat. Încerc de ceva vreme să discut cu preşedintele Consiliului Judeţean (Cornel Popa), probabil de aceea nu am reuşit să ajung la dânsul. Nu vreau sa comentez în niciun fel decizia, aştept să văd exact ce se întâmplă", a transmis Aurel Chiriac, directorul complexului "Muzeul Ţării Crişurilor".
Pentru ca ideea vehiculată de tandemul Popa-Bolojan să devină realitate este nevoie de un vot favorabil în ambele consilii, judeţean şi local. Muzeul Ţării Crişurilor funcţionează în câteva săli ale Palatului Baroc, pentru care plăteşte chirie. Palatul a fost retrocedat Episcopiei Romano-Catolice din Oradea în anul 2004.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Darius Pop