Statisticienii au observat că în acest an s-a înregistrat "o uşoară tendinţă de creştere a mortalităţii copiilor sub un an, în medie cu zece pe lună", după cum menţionează Dana Paşc, directoarea Direcţiei de Statistică Bihor.
Dacă în ultima parte a anului trecut, în România au murit în fiecare lună 130 de copii de până la un an, din iunie până în septembrie 2014 numărul deceselor a depăşit 140 pe lună. Recordul negativ s-a înregistrat în septembrie, când au murit 164 de bebeluşi.
Cei mai mulţi s-au născut prematur ori au suferit anomalii congenitale şi genetice. Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii are un program naţional de prevenire a malformaţiilor congenitale şi genetice, pe care specialiştii îl consideră insuficient.
"Nu asigură condiţiile de dotare, nici materiale, nici de personal. Aşteptăm un ordin al ministrului Sănătăţii de înfiinţare a reţelei de genetică în ţara românească, ce presupune câteva centre regionale, mai exact 6 centre", a precizat dr. Marius Bembea, preşedintele comisiei de genetică medicală a Ministerului Sănătăţii.
Creşterea mortalităţii copiilor sub un an are şi alte cauze, spun specialiştii.
"Nivelul socio economic scăzut, mame fără o cultură sanitară care ar fi necesară în creşterea unui copil, neadresabilitatea spre serviciile medicale. Pe de altă parte, arată şi performanţa sistemului de sănătate", indică Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.
"În mediul rural condiţiile sunt precare, mai slabe decât în mediul urban, mortalitatea copiilor în mediul rural este mai mare", a precizat Dana Paşc, directoarea Direcţiei de Statistică Bihor.
Spre deosebire de tendinţa naţională, în Bihor au fost înregistrate mai puţine decese în acest an faţă de 2013. Există şanse ca situaţia să se îmbunătăţească, mai ales că de trei ani maternitatea din Oradea desfăşoară un program gratuit de sprijinire a mamelor.
"Scopul de a pregăti mamele atât pentru perioada de sarcină, cât şi pentru ce urmează după, îngrijirea copilului la domiciliu şi îngrijirea mamei", explică Liliana Moşincat, asistent-şef în cadrul Maternităţii Oradea.
Până acum peste 250 de părinţi au urmat cursurile din cadrul acestui program.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş