Peste o sută de persoane au participat, vineri, la acțiunile care au marcat trecerea a 99 de ani de la un moment care a schimbat radical istoria municipiului Oradea. În 20 aprilie 1919, într-o zi de Paşte, armata română a eliberat oraşul de sub regimul lui Bela Kun şi a permis astfel trecerea acestuia în componenţa României Mari.
Manifestările organizate de Primăria Oradea au debutat, la Biserica cu Lună, cu un Te Deum, la finalul căruia alaiul a plecat, pe jos, pe strada Avram Iancu spre statuia Generalului Traian Moşoiu.
După intonarea imnului României, primarul Ilie Bolojan a deschis seria discursurilor. Edilul a remarcat situaţia ruşinoasă în care se află casa memorială a lui Iuliu Maniu de la Bădăcin, aflată în ruină de mai mulţi ani. Edilul şi-a manifestat speranţa că într-o viitoare şedinţă a Consiliului Local va fi votată o hotărâre prin care să se aloce o sumă importantă pentru reabilitarea clădirii aflate în judeţul Sălaj.
Ilie Bolojan a mai vorbit şi despre importanţa momentului 20 aprilie 1919 în contextul istoric al acelei perioade: "Eram la finalul primului război mondial când imperiile care controlau această regiune erau în fază de dezagregare, când fiecare naţiune îşi căuta propriul destin."
Încheierea discursurilor a fost marcată de un recital al Corului Traian Moşoiu şi de depunerea de coroane la statuia generalului care a eliberat Oradea.
În faţa publicului care a asistat la manifestările de lângă parcul Bălcescu a luat cuvântul şi colonelul în rezervă Grigore Bartoş, fostul comandat al Garnizoanei Oradea.
Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Florin Lucuţa