Una dintre ultimele asocieri cooperative de producţie din România, care a supraviețuit trecerii de la comunism la capitalism, se află în comuna Petrești, județul Satu Mare. Este condusă, de aproape 5 decenii deja, de același om care are în subordine 150 de angajați. Aceștia îngrijesc aproximativ 1000 de animale și lucrează terenul localnicilor care beneficiază anual de o cotă parte din profit. Numai în 2017 societatea agricolă a avut o cifră de afaceri estimată la peste 2 milioane de euro.
"Până în ’92 a fost CAP și atunci am transformat în societate agricolă și de atunci funcționează ca societate agricolă", spune Francisc Mozer, directorul societății agricole din Petrești.
Căderea comunismului nu a însemnat și închiderea fostului CAP din comuna Petrești, județul Satu Mare. Francisc Mozer are 72 de ani și conduce afacerea de la sat fără întrerupere din 1970.
"În ferma de la Petrești sunt 1000 de taurine, dintre care peste jumătate sunt vaci. Zilnic, acestea dau aproximativ 6.000 de litri de lapte, ceea ce înseamnă încasări de peste 10 mii de lei în fiecare zi", a aflat Izabela Jurasko, jurnalist Digi24.
Pe lângă animale, societatea agricolă deține, în asociere, aproape toate terenurile agricole din zonă.
"- 700-800 de persoane au lăsat pământul aici și noi lucrăm pământurile lor. 2.060 de hectare.
- Și ce cultivați?
- Grâu, porumb, orz, ovăz, secară", enumeră Francisc Mozer.
Din recolta obținută, proprietarii de drept ai terenurilor primesc, anual, cotă parte din profit. În 2017, spre exemplu, pentru fiecare hectar de teren oamenii au primit câte 1600 de kilograme de cereale sau contravaloarea în bani, zahăr și ulei.
"Grâul îl poți duce la moară, (...) primești făină. E un sistem foarte bun întrucât suntem bătrani, n-avem ce face cu pământul. Altfel, ar rămâne în paragină", recunoaşte o localnică.
"Satul e îmbătrânit și n-are cine lucra și domnul inginer a luat în arendă și lucrează. Bine face! E ca Ceauseșcu - cum a fost pentru România, așa e domnul pentru petreșteni", susţine un angajat al societății agricole.
Fostul CAP este astăzi un important angajator în zonă. Acolo lucrează 150 de oameni, mulți dintre ei aproape de vârsta pensionării.
"- De câți ani lucrați aici?
- De 23 de ani. Părerea mea e foarte bună că avem unde să mergem să lucrăm. Şi eu și soțul și mai mulți lucrează aici", spune o angajată.
Dacă cerealele sunt valorificate în principal pe piața din Ungaria, animalele crescute pentru carne ajung în Grecia și Turcia, în vreme ce laptele obținut este vândut unei firmei de origine olandeză. În ultimii ani ferma de la Petrești a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 2 milioane de euro/an.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa