Silvia Junjan a pus mâna pentru prima dată pe andrele acum 40 de ani. De atunci nu a fost zi în care contabila din Satu Mare să nu croșeteze.
"Nu exista internet, nu exista televiziune pe timpul ăla și atunci femeile seara torceau iar fetele, noi croșetam și am făcut și la școală, în școala generală, până în clasa a V-a, ore de lucru manual."
În timp ce alte femei au renunțat la vechea îndeletnicire, sătmăreanca a avut curajul să o ducă mai departe. Într-un an a decorat cu obiecte din mileu o întreagă cameră din locuință.
"Am intrat pe internet să caut niște modele pentru vestuțe, pentru căciulițe. Întâmplător am dat peste modelul realizat de marele designer olandez Marcel Wandres și mi-a plăcut foarte tare și am zis "ce frumos! Asta și eu pot să fac"", îşi aminteşte Silvia Junjan.
Materialele pe care le folosește - de la bumbac la rășină - sunt speciale. În urma testării produselor realizate, sătmăreanca a obținut un certificat al calității recunoscut internațional. Recunoaşte că important în realizarea pieselor e șablonul după care lucrează.
Camera decorată a devenit spațiu expozițional. E vizitată mai ales de vecinele curioase care s-au gândit chiar să cumpere unul dintre ineditele obiecte.
Acum Silvia Junjan vrea să își transforme pasiunea în afacere şi să vândă produsele pe care le face. Cea mai ieftină piese, o veioză ar costa 340 de lei, iar un set compus din două fotolii, masă și consolă cu oglindă - în jur de 21 de mii de lei. O nimica toată dacă ne gândim că în străinătate numai un fotoliu s-a vândut la 40 de mii de dolari, după cum a aflat sătmăreanca.