Mulţi dintre pacienţii cu probleme cardiace ajung la medic doar în stadii avansate ale bolii. Au ignorat cu bună ştiinţă sfaturile medicilor, care le transmit mereu că "este mult mai simplu să faci mișcare, să ai o alimentație sănătoasă, să nu fumezi", după cum susţine dr. Mircea Popescu, președintele grupului de lucru de prevenție al SRC.
În schimb, bolnavii au făcut exact pe dos.
"Mâncam foarte mult, cu grăsimi, când mă apucam de fumat, fumam foarte mult, chiar şi un pachet de ţigări pe zi. Nu am fost conștient că o să ajung aici."
"Am fumat şi uite ce am păţit. Am făcut un preinfarct."
Cardiologii spun că ignoranţa pacienţilor se manifestă şi după ce dispar primele simptome ale bolii, când bolnavii refuză să mai urmeze tratamentul.
"Noi îi dăm niște medicamente ca să îi treacă durerea. Din momentul în care lui i-a trecut durerea şi se simte bine, el nu mai înțelege de ce trebuie să mai ia acele medicamente. Atunci pacientul care nu ascultă şi chiar se luptă cu noi, dar ajunge până la urmă în sala de angiografie", susţine Oren Iancovici, directorul unui centru de cardiologie intervențională.
Ca să evite tratamentele costisitoare şi chiar operaţiile, specialiştii le recomandă pacienţilor să facă mai multă mişcare. E nevoie, însă, de multă răbdare. Un studiu al Societății Europene de Cardiologie a arătat că 90% din bolnavii de inimă care mergeau în mod regulat pe bicicletă au scăpat de probleme după un an.
"Toate persoanele au nevoie de mișcare. Sportul se mulează pe vârsta de dezvoltare. Avem nevoie de adaptarea sportului la nevoia individului", explică Istvan Zsigmond, instructor de aerobic.
Bolile cardiovasculare provoacă mai multe decese decât toate formele de cancer la un loc, avertizează medicii.
Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Darius Pop, Jozsef Feher
Editor web: Adrian Laboş