În urmă cu o săptămână un localnic a surprins două utilaje care aruncau la marginea unei păduri de lângă Marghita dejecţii de la ferma de porci din oraş.
Firma care a abandonat dejecţiile lângă pădure a fost amendată cu 5 mii de lei, însă imaginile au readus în atenţia autorităţilor locale o mai veche problemă: cea a mirosului greu de care localnicii se plâng că vine în fiecare zi dinspre ferma de animale, aflată la marginea oraşului.
"Cei mai afectaţi de miros sunt oamenii care locuiesc pe străzile din apropierea fermei în care sunt crescuţi mii de porci. Aceştia spun că mirosul este insuportabil la primele ore ale dimineţii", transmite Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
"Aici la 200 de metri, porci şi mirosul de la porci vine extraordinar, mai ales câns suflă vântul e nenorocire."
"În fiecare dimineaţă vine, se simte mirosul de acolo chiar şi în oraşul Marghita se simte."
"Pe păşune se poartă gunoi, tot felul de mizerii care ne îmbolnăvesc vacile. Miroase până aici, nu mai are loc lume să respire un aer curat."
S-a ajuns până acolo încât şi portarii Primăriei locale menţionează în scris dacă simt sau nu miasmele din oraş. "Ani de zile mirosul vine, la poartă am pus aproape în fiecare zi semnează portarii dacă simt mirosul sau nu simt. S-au făcut şi 3-4.000 de semnături, le-am strâns şi le-am înaintat către forumul tutelar", spune Zoltan Pocsay, primarul municipiului Marghita.
Comisarii Gărzii de Mediu au fost în control la fermă, unde au stabilit că toate avizele sunt în regulă. Totuşi, nu exclud posibilitatea ca mirosurile să provină de la sistemele de ventilaţie din hale.
"Cele 7 hale sunt prevăzute cu 116 ventilatoare, dar societatea aplică bioenzime şi bacterii speciale pentru reducerea emanaţiilor, iar Garda de Mediu a impus ca măsură creşterea concentraţiei pentru aceste bioenzime şi bacterii tocmai pentru a împiedica emanarea mirosurilor", a precizat Mihaela Monica Crişan, comisar al Gărzii de Mediu Bihor.
Angajaţii fermei nu au vrut să discute despre această situaţie. Într-un comunicat trimis Digi24 Oradea, compania care deţine crescătoria de porci a precizat că ferma din Marghita are tehnologie de ultimă oră şi respectă toate standardele, inclusiv cele de mediu.
"Această fermă a fost modernizată cu tehnologie de ultimă generaţie, respectă toate standardele în vigoare, atât cele de bunăstare ale animalelor impuse de normativele europene, cât şi cele impuse de autoritate de protecţie a mediului. Din păcate, în momentele cu presiune atmosferică foarte scăzută, mirosuri specifice activităţii de creştere a porcilor pot să ajungă în funcţie de direcţia vânturilor şi către zonele populate. Le cerem scuze locuitorilor acestor localităţi pentru disconfortul creat în acele momente."
Ferma de animale din Marghita funcţionează în acelaşi loc din 1977. Actualul proprietar a cumpărat-o în urmă cu 10 ani.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş