Temperaturile ridicate care au dominat minivacanţa de Rusalii i-au făcut pe orăşeni să-şi caute locuri de refugiu unde să poată găsi puţină răcoare. Una dintre destinaţiile favorite a fost Defileul Crișului Repede, la numai 60 de kilometri de Oradea. Pe platoul de lângă Peștera Unguru Mare au apărut primele corturi, iar vremea a fost numai bună pentru rafting.
Primii curajoși s-au aventurat încă de la primele ore ale dimineţii pe Crișul Repede cu bărcile de rafting.
"Astăzi așa începem ziua: rafting, după aceea cățărări programate pentru mâine, ceva beri și mâncare", spune un turist.
"Spectaculos! Din păcate, apa e mai mică decât în urmă cu doi ani, dar cu siguranță va fi ok și acum", îşi doreşte altul.
După ce a făcut instructajul, grupul de turiști a pornit pe un traseu de 12 kilometri, timp de aproape două ore. O tură costă în jur de 100 de lei.
"Pornim de la Peștera Unguru Mare și vom termina în Vadu Crișului, la baza noastră de rafting. Vom avea în jur de 30 de clienți, jumătate din ei, aproape, copii. Avem ghizi brevetați de Federația Internațională de Rafting", a explicat Dan Remus, ghid rafting.
"Șuncuiușul atrage în fiecare vară mii de turiști. Aceștia au de unde alege. Fie vin cu corturile, vizitează peșterile sau fac rafting pe Crișul Repede", a relatat Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.
Cel mai important obiectiv turistic din zonă este Peștera Unguru Mare, care poate fi vizitată pe o distanță de 400 de metri. Grota are unul din cele mai mari portaluri din ţară, cu o înălțime de 32 de metri și o lățime de 22 de metri.
"În ultimele două săptămâni au fost foarte multe grupuri de copii, pentru că au avut "Școala Altfel". Mai vin turiști din Ungaria, pentru că sunt foarte aproape și să știți că e pe primul loc la vizită Peștera Unguru Mare", a spus Carmen Ungur, ghid turistic.
Intrarea în peșteră costă 6 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş