A fost frig în apartamentale a mii de orădeni cu câteva zile înainte de Crăciun. Din cauza unei avarii de proporţii la una dintre magistralele oraşului, trei cartiere plus comuna Sînmartin au rămas fără încălzire şi apă caldă. Muncitorii de la Termoficare au lucrat non-stop ca să repare vechile conducte care au cedat.
"- Aici e caloriferul rece, aici e reşoul cu care consumăm curentul, o mie de waţi.
- Măcar face căldură cât să vă ţină de cald în casă?
- Face cât stai lângă el, după aceea pauză iar."
De miercuri, de când a rămas cu caloriferele reci, Ladislau Vaina se descurcă cum poate. În apartament e frig, iar aparatele electrice abia dacă desmorţesc atmosfera.
"Băgăm reşoul cum aţi văzut, o mie de waţi, consumul e destul de mare şi plata la IREC mult. Şi mai dăm din când în când drumul la gaz şi de acolo ne mai încălzim."
La fel procedează şi ceilalţi orădeni care de două zile nu au nici apă caldă şi nici căldură.
"- Este foarte greu, chiar 16 grade ne-a arătat termometrul în casă.
- Şi cum vă descurcaţi în perioada asta?
- Bine, punem calorifer electric şi toate cele, că altfel nu avem cum", spune o locatară.
"Mai avem şi copii, nepoţi, bolnavi în casă, cu radiatoarele ne încălzim.
- Şi cu apa caldă cum rezolvaţi problema?
- Pe aragaz."
"Problemele se rezolvă iarna, nu vara, înţelegeţi? La noi totul se face invers."
Situaţia a fost provocată de o avarie la o magistrală de apă caldă.
Reţelele vechi au fost afectate de ruginã şi coroziune, spun specialiştii companiei de termoficare, care au observat abia miercuri pierderile mari din sistem. De atunci, muncitorii lucreazã în schimburi ca sã rezolve problema.
"Sunt afectate şapte puncte termice şi undeva la o mie de apartamente. În cursul zilei de astăzi (vineri - n.n.) sperăm să remediem această avarie, iar până sâmbătă, în jurul prânzului, asigurăm toată populaţia că vom relua furnizarea în toate zonelor oraşului", susţine Dan Creţu, directorul comercial al Termoficare Oradea.
"Din păcate, timpii de golire şi umplere durează între 8 şi 10 ore pentru tronsoanele pe care noi le-am dezafectat. Ceea ce-i foarte grav este că e coloana vertebrală a sistemului şi mai bine de 30% din partea de sus a oraşului este afectată", a explicat Stănel Necula, directorul general al Termoficare Oradea.
Avaria a intervenit chiar în săptămâna în care Guvernul Cioloş a aprobat alocarea a 25 de milioane de lei pentru asigurarea continuităţii alimentării cu energie termică în această iarnă, în Oradea.
Şi tot în această perioadă, autorităţile locale derulează un proiect de înlocuire a reţelelor vechi de apă care se ridică la peste 33 de milioane de euro.
Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves