Defilări, discursuri, depuneri de coroane și tradiționala horă a Unirii în care s-au prins zeci de persoane. Așa a fost marcată la Oradea Ziua Micii Uniri - împlinirea a 159 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească. Manifestările organizate de autorităţi au fost urmate de o inedită acţiune a studenţilor orădeni, care au format o hartă umană a României.
Ceremonialul militar care a marcat Ziua Micii Uniri a debutat la ora 12, la statuia voievodului Mihai Viteazul din Piața Unirii.
Slujba oficiată de un sobor de preoți a fost urmată de depunerea de coroane și discursurile autorităților.
"Lecţia pe care strămoşii noştri ne-au dat-o atunci este o lecţie de adevărată democraţie, aceea că o naţiune trebuie să aibă ultimul cuvânt de spus în privinţa propriului destin", a arătat, în discursul său, Ioan Mihaiu, prefectul judeţului Bihor.
În premieră, persoanele cu deficienţe de auz au beneficiat de prezenţa unui intrepret mimico-gestual. La final cei prezenți s-au prins într-o horă a unirii.
Două ore mai târziu, tot în Piața Unirii studenții orădeni au format o hartă umană a României.
"Acest eveniment are ca principal obiectiv marcarea celei de-a 159-a aniversări a Unirii Principatelor Române şi promovarea ideii de unitate în rândul studenţilor”, au precizat organizatorii.
Manifestări dedicate Unirii Principatelor au fost organizate și în Baia Mare.
Reporteri: Bogdan Băcilă, Anca Deac, Izabela Jurasko
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş