Ladislau Bokos este ultimul lutier din Bihor. De 40 de ani face tot felul de viori, de la cele clasice, la cel cu goarnă. Pune suflet în ceea ce face şi spune că e nevoie de talent şi migală ca să construieşti un astfel de instrument. Recunoaşte că, în ultimul timp, toate acestea nu-i sunt de ajuns, pentru că de 6 luni nu a mai vândut nicio vioară. Spune că statul ar trebui să le acorde sprijin meșteșugarilor, mai ales pentru a ajunge în străinătate, unde ar putea găsi cumpărători.
"Cu astea mori de foame, cu aceste produse, dacă nu sunt la o categorie internațională. Dacă mă duc cu instrumentul la Metropolitan, trebuie să sune, că dacă nu sună așa, e un kitsch. Trebuie analizați meșteri ăștia populari."
Exact asta doresc inițiatorii programului de conservare a meșteșugarilor. Senatorii Cristian Bodea și Valeriu Boeriu au propus ca fiecare meșter popular să fie atestat de o comisie specializată.
„Să creeze un program național pentru meșterii populari prin care să îi asiste și să îi îngrijească. Tot vrem să promovăm turismul dar nu ne ocupăm de cei care fac lucruri care ne pto scoate în evidență și care ar putea atrage străinii să vadă lucruri deosebite", susţine Cristian Bodea, senator PNL de Bihor.
„Există o bază de date la nivel județean cu meșterii populari, este veșnic în schimbare, pentru că majoritatea sunt în vârstă, sunt puțini tineri care au preluat", confirmă Adrian Dume, directorul Centrului de Conservare a Culturii Bihor.
„Problema ucenicilor este reală, pentru că a-l forma este o problemă care presupune a investi bani în activitatea respectivă", susţine Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor Oradea.
Bani de care meșterii populari nu dispun, iar acesta ar fi încă un motiv ca meşterii să fie ajutaţi. Un astfel de proiect de promovare a culturii tradiționale a avut și actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Cornel Popa, pe când era senator. Inițiativa a fost blocată însă în Parlament.