Cei mai afectaţi sunt patronii firmelor de construcţii care spun că meseriaşii cu patalama au dispărut aproape în totalitate de pe piața forței de muncă. În această situaţie se află Florian Păvăloaie. Proprietar al unei firme de pardoseli, caută de ani buni specialiști în turnarea de pardoseli. Fără succes.
"Persoane calificate, cu acte mă refer, ca să fie cu diplomă de studii în domeniul pardoselolor, nu se găsesc, fiindcă la noi nu sunt şcoli. De şase ani de zile de când mă ocup de pardoseli în România, nu am găsit niciunul."
Probleme sunt şi cu alte meserii căutate în construcţii.
"Fierari betonişti, sudori, restauratori - având în vedere numărul mare de clădiri care se restaurează, nu sunt la ora actuală", spune Ioan Mintaş, vicepreşedintele Asociaţiei Constructorilor din România.
"Meseriile care sunt căutate sunt cele de frezor, strungar de sculer matriţer de macaragist; sunt meserii care nu au avut formare profesională în ultima perioadă", confirmă Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.
Economiştii explică dispariţia meseriaşilor prin orientarea tinerilor către domeniile care s-au dezvoltat după anii '90.
"Elevii de azi aleg calea mai simplă, spre servicii. Au fost ani în care terminau 40 de clase în domeniul construcţii, acum am ajuns să avem o clasă de construcţii pe liceu şi una pe liceu seral", a remarcat Daniela Vîlceanu, directoarea Colegiului Tehnic "Constantin Brâncuşi" din Oradea.
În acest an, autorităţile au decis reînființarea unor clase în școlile profesionale care vor asigura noua generație de muncitori calificați în România. Dar, până când noile generații de muncitori vor ieși pe porțile școlilor, patronii sunt nevoiți să se descurce cum pot şi lucrează chiar şi cu pensionarii.
Patronii spun că pentru muncitorii cu diplomă sunt dipuși să plătească salarii lunare între 1700 și 3 mii de lei.
reporter: Bogdan Costea
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş