"Sub această placă există o nişă în care acest recipient, în tubul din tablă de zinc a fost depozitat şi păstrat pentru mai bine de 135 de ani. L-au găsit muncitorii, antreprenorul general, în momentul preluării şantierului şi la începerea lucrărilor, pe măsură ce lucrările au evoluat au găsit acest document", explică arhitectul Cristian Puşcaş.
Scris în maghiara veche, documentul cuprinde o parte care datează din 1878, anul când a fost inaugurată sinagoga Zion din Oradea. La aceasta se adaugă o completare făcută în 1896, când lăcaşul a fost reabilitat. Sticla în care se afla scrisoarea a fost deschisă în urmă cu o săptămână, iar actul a fost dus acum la Muzeul Ţării Crişurilor, ca să fie tradus.
"Scrisoarea de fundaţie este adresată Măriei Sale Franz Joseph I, împărat al Austriei şi rege apostolic al Ungariei, sub binecuvântata domnie şi în plinătatea harului."
Restauratorii au fost uimiţi să constate că documentul nu a fost afectat de trecerea timpului. "Documentul se prezintă în condiţiuni chiar foarte bune, graţie, am înţeles, recipientului în care a fost păstrat şi care era o sticlă perfectă etanşă."
"Documentul este un martor al unei epoci. Reflectă gândurile, mentalităţile, realităţile sociale, politice, documentul în sine, cum este şi acesta descoperit la sinagoga neologă, este fundamental pentru a înţelege destinul Oradei în epoca modernă şi, în particular, destinul evreilor care au trăit aici", spune Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.
Specialiştii spun că astfel de înscrisuri se găsesc la mai toate edificiile importante din comunitate.
"Era ca o voce care venea peste secole şi aducea aminte oarecum orădenilor, de ce moştenire splendidă şi specială au lăsat-o evreii în arhitectura şi cultura orădeană", este de părere Ramona Novicov, critic de artă.
"Este şi un exemplu pentru noi, ca cei care am contribuit la restaurarea acestei sinagogi, să depunem şi noi pentru posteritate un mesaj, un gând pentru cei care vor deschide peste 100, 200 de ani", susţine Felix Koppelman, preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea.
După ce va fi analizat şi tradus de specialişti, documentul va fi expus într-un muzeu al comunităţii evreieşti. Acesta va fi amenajat într-o altă sinagogă din Oradea, aflată în reabilitare.
Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves