Melcul termal din Băile 1 Mai a pierdut lupta cu civilizația modernă. Specialiștii au constatat că până și exemplarele aflate în acvarii au murit, astfel că specia este considerată dispărută. Pentru supraviețuire se luptă în continuare nufărul termal și roșioara lui Racoviță, afectate de scăderea nivelului apei din rezervația de lângă Oradea.
Protejată prin lege încă din 1932, rezervația naturală Pârâul Pețea din Băile 1 Mai a adăpostit până acum câțiva ani specii unice pe continent. Pe lângă nufărul termal, supraviețuitor al ultimei glaciațiuni, în apele termale de lângă Oradea s-au dezvoltat melcul termal și roșioara lui Racoviță.
Primele probleme au apărut acum 6 ani când specialiștii au observat că temperatura apei a scăzut de la 30 la doar 10 grade. Între timp nivelul apei a scăzut continuu și lacul aproape a secat.
"Părerile sunt împărțite: fie exploatarea într-un mod neprofesionist a apei termale, fie - spun unii specialiști - de când Primăria Oradea a început să încălzească orașul pe apă geotermală", susţine Cristian Laza, primarul comunei Sînmartin.
De scăderea apei au fost afectate și cele trei specii care trăiau aici. Specialiștii au intervenit imediat și au mutat nufărul în Băile Felix.
"Despre roșioara lui Racoviță vreau să vă spun că am încercat să o ducem în Băile Felix pentru aclimatizare, dar încă nu a reușit acest lucru, mai există la Galați și la Gedolou, este conservată în acvarii", spune Andrei Togor, reprezentantul Aqua Crisius.
În schimb, melcul termal a pierdut lupta pentru supraviețuire. "Specia este considerată a fi dispărută și din mediul captiv", a explicat Andrei Togor.
Acum el nu mai poate fi văzut decât pe panoul instalat de autorităţi la intrarea în rezervaţie. Fapt care îi dezamăgeşte pe turiştii ajunşi în zonă.
"Chiar a zis și ieri fata mea care este pentru prima dată aici, că unde este rezervația de nuferi - dar nu mai este nimic acolo", a remarcat o turistă.
Asociaţia Aqua Crisius, cel de-al treilea custode al rezervaţiei, şi-a propus să readucă zona la viaţă. Mai ales că izvorul din care este alimentat lacul a dat semne de revenire.
Autorităţile vor să decolmateze lacul și să stabilească reguli clare cu privire la consumul de apă termală în localitățile din vecinătatea rezervației.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş