Amalia şi Călin sunt doi din cei aproape 600 de medici rezidenţi din Bihor care aşteaptă bursa promisă de Guvern. Ar fi un ajutor binevenit, acordat tinerilor doctori care au un salariu brut sub 3 mii de lei.
"Viaţa de rezident este foarte grea: implică multe cheltuieli, voluntariat, multă muncă şi un ajutor în plus nu strică niciodată", spune Călin Timar, medic rezident ATI.
"150 de euro îi aproape mai bine de jumătate din salarul actual pentru cei mai mulţi dintre noi", îl completează Amalia Pintea, și ea medic rezident ATI, în timp ce doctorul Hadrian Borcea, directorul medical al Spitalului Judeţean Oradea, este categoric: "Salariul medicilor rezidenţi este un salar de mizerie, nu reflectă deloc nici efortul pe care-l depun, nici activitatea desfăşurată."
Bursa rezidenţilor va fi plătită din bugetul Ministerului Sănătăţii, însă nimeni nu ştie când vor veni banii.
"Sunt în curs de perfectare procedurile de la nivelul instituțiilor centrale pentru alocarea fondurilor şi realizarea plăţilor. În prezent, aşteptăm precizări de la Ministerul Sănătătii", a precizat dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Până se vor hotârî autorităţile centrale, conducerea Spitalului Judeţean Oradea a decis să le acorde rezidenţilor o sumă identică din bugetul propriu al unităţii.
"Nu era vina lor că metodologia nu era definitivată sau mai există probleme. S-a luat decizia ca în cadrul spitalului județean rezidenţii să beneficieze de aceste burse pe baza unor decizii individuale", spune doctorul Hadrian Borcea, directorul medical al Spitalului Judeţean Oradea.
În Bihor, beneficiază de bursă 591 de rezidenţi. Cei mai mulţi, aproape jumătate dintre ei, lucrează la Spitalul Judeţean din Oradea.
reporter: Szomoru Edina
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboș