La 58 de ani, după trei decenii în sistemul sanitar românesc, medicul Gabriela Miculschi a plecat să lucreze într-un spital din Scoția pentru un salariu de câteva ori mai mare decât în România. Recunoaşte că a fost dificil să ia această decizie şi că s-a adaptat greu la noile condiţii.
"Este un sistem foarte bine organizat, unde bolnavii vin numai planificați, în funcție de priorități", spune dr. Gabriela Miculschi.
Rigurozitatea e cuvântul de ordine în spitalele scoţiene, spune doctorul orădean. Medicii petrec mult timp lângă bolnav şi sunt obişnuiţi să recolteze singuri sânge sau să facă alte proceduri.
"Vine un pacient, îl examinezi, îți faci o idee cam ce boală are, te duci pe calculator, cauți afecțiunea respectivă, recoltezi ce îți dă voie protocolul respectiv și tot așa dai tratamentul", detaliază medicul orădean.
Fiecare medicament este verificat și nu se dă niciunul în plus față de ceea ce indică protocolul. Singurele derogări le poate face șeful de secție, care gestionează un buget limitat. Durata de spitalizare e minimă, ceea ce duce la scăderea cheltuielilor.
Cinci medici din Oradea s-au reîntors acasă
După șase luni petrecute în Scoţia, doctorul Miculschi s-a întors în țară din cauza unor probleme de familie. Spune că experienţa străinătăţii a schimbat-o şI vrea să aplice în ţară cele învăţate acolo: "Mi-am făcut o viziune, mi-am adus foarte multe protocoale și încerc să lucrez cum am lucrat acolo."
Deşi avea oferte să revină în Scoţia, Gabriela Miculschi a ales să rămână în Oradea, unde a preluat conducerea secției de hematologie a spitalului municipal. Pentru că nu i-a putut oferi un salariu pe măsura celui câştigat în străinătate, managerul unităţii sanitare a încercat să compenseze prin dotări medicale.
În ultimii ani, doar la spitalul municipal din Oradea cinci medici s-au reîntors din străinătate.
reporter: Andrea Crișan
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş