Noile reglementări referitoare la completarea rețetelor îi încurcă pe medicii de familie, care spun că activitatea lor este din ce în ce mai mult una birocratică. Din 1 februarie, nu este suficient să prescrie un medicament sau altul, ci trebuie să motiveze de ce i-au dat pacientului un anumit produs. Situaţia este îi nemulţumeşte pe medicii de familie din Bihor.
"Habar nu am ce vor de la noi, ce să scriem, după ce criterii să scriem ceva. Stau și mă mir că, în afară de diagnostic, ce aș mai putea trece acolo", spune dr. Laszlo Korodi, medic de familie
Alți medici încearcă să scape de birocrație şi nu mai scriu pe reţetă denumirea comercială a medicamentelor.
Farmaciştii avertizează că o reţetă care nu conţine o justificare pentru denumirea unui medicament nu va fi onorată.
"Pacientul trebuie să aibă întocmită o fișă de farmacovigilență, care trebuie înregistrată la Agenția Națională a Medicamentului. În caz că nu există justificare medicală, nu are valabilitate denumirea comercială", explică Eugenia Hamza, farmacist.
Autorităţile din sănătate spun că noile reţete trebuie prescrise în acest fel ca să corespundă unei directive europene. Medicii de familie nu sunt convinşi de utilitatea regulilor introduse de la 1 februarie 2014.
"Este un act birocratic în plus, nu văd, să spun așa o economie nici pentru casa de asigurări, pentru că oricum toate medicamentele sunt plătite la preț de referință", crede dr. Monica Vajda, vicepreședintele Colegiului Medicilor Bihor.
Tot din 1 februarie, medicii de familie au obligaţia să treacă pe reţete numărul de telefon de la cabinet și o adresă de e-mail. În cazul în care pacienţii le solicită, ei trebuie să dea explicații privind prețul medicamentelor prescrise.
reporteri: Edina Szomoru, Ariadna Bălăian
operatori: Constantin Gheorghiţă, Darius Pop
editor web: Adrian Laboş