UPDATE: Asistentele de la Serviciul de Expertiză Medicală Bihor, arestate pentru luare de mită, rămân după gratii. Judecătorii Tribunalului Bihor au respins cererea de aplicare a unei măsuri mai blânde. În cazul medicilor care şi-au cerut averile înapoi, magistraţii vor lua o decizie abia luni.
În timp ce cadrele medicale de la Serviciul de Expertiză Medicală Bihor au părăsit în cătuşe clădirea Tribunalului, instanţa a rămas să se pronunţe asupra cererilor făcute de avocaţii acestora. Apărătorii au solicitat anularea confiscării extinse dispuse de anchetatori asupra bunurilor familiilor medicilor.
"A fost luată măsură asiguratorie asupra unor bunuri care nu puteau forma obiectul confiscării extinse", explică Ionuţ Manole, avocat.
Avocaţii celor cinci medici au invocat o decizie a Curţii Constituţionale, potrivit căreia măsura confiscării extinse nu se poate aplica bunurilor dobândite înainte de 2012. Or, bunurile rudelor inculpaţilor "erau dobândite în anii 2002-2003 şi totuşi s-a instituit sechestrul asigurator, deşi acest tip de sechestru putea fi doar după 2012", susţine avocatul Alexandru Lele.
Apărarea a invocat faptul că bunurile care ar urma să fie confiscate sau sechestrate sunt mult mai mari faţă de sumele pe care cadrele medicale sunt acuzate că le-au primit.
"Din punct de vedere al confiscării speciale valoarea sumei care reprezintă contravaloarea obiectului care formează infracţiunea de corupţie este vădit disproporţionat. Este mult mai mică", spune avocatul Manole.
La rândul lor, asistentele au cerut să fie eliberate din arest. În timp ce cadrele medicale vor să scape de măsurile dispuse de anchetatori, la Casa de Pensii din Oradea domneşte haosul. La Serviciul de Expertiză Medicală lucrează un singur medic, ajutat de o asistentă.
"- Încercăm să vă ajutăm cât putem.
- E o organizare îngrozitoare!
- Este o bună organizare. O singură doamnă doctor, care consultă peste 150 de pacienţi pe zi."
Aşa se face că pacienţii sunt obligaţi să aştepte ore în şir pentru o ştampilă.
"Stau aici de dimineaţă de şase ore. Nici un răspuns nu primesc. Tot de la un ghişeu la altul mă trimite."
"Stăm de la ora cinci dimineaţa aici cu un om bolnav care nu poate vorbi, paralizat pe o parte."
Potrivit anchetatorilor, mai bine de jumătate din persoanele audiate în dosarul şpăgilor de la Casa de Pensii Bihor au recunoscut că au dat bani medicilor şi asistentelor de la Serviciul de Expertiză Medicală.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi