Autoritățile din Oradea vor să monitorizeze malurile Crișului Repede cu ajutorul unor camere video. Este soluția care ar putea duce la prinderea celor care au transformat albia Crișului Repede, la intrarea în oraș, într-o veritabilă groapă ilegală de gunoi. În zonă sunt aruncate tone de materiale de construcţii, gunoaie menajere şi chiar obiecte de uz casnic. Pentru curățarea locului, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri este nevoită să aloce bani din bugetul propriu.
Ceea ce ar trebui să fie o plimbare relaxantă pe malurile Crişului Repede se transformă, după doar câţiva paşi, într-o experienţă neplăcută.
"La doar câţiva metri de albia râului Crişul Repede dăm de o adevărată groapă de gunoi. Aici găsim resturi de ţiglă, cărămidă şi betoane, anvelope vechi, deşeuri menajere şi chiar obiecte de uz casnic", a observat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
În loc sa arunce deșeurile pe malul râului, oradenii au posibiliatea sa le transporte la groapa de gunoi a orașului, unde sunt fie reciclate, fie depozitate corespunzator.
"La deşeul din construcţii avem undeva la 13 lei la o mie de kilograme. Deşeul din construcţii încercăm, pe cât posibil, să nu îl eliminăm prin depozitare, ci să-l trecem prin concasorul nostru", explică Zoltan Pasztai, managerul unei firme de reciclare.
Administraţia Bazinală de Apa Crişuri, instituţie care se gestionează albia râului, va curăţa pe cont propriu zona. Va trebui să caute soluţii pentru a-i depista pe cei care s-au obișnuit să arunce gunoaiele în acest loc.
"În primă fază nu avem ce face, decât prin forţele noastre să degajăm aceste deşeuri, din această zonă, urmând ca mai apoi, cu autorităţile locale să găsim soluţii de-a supraveghea zona. Ne gândim inclusiv la camere video", susţine Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă "Crișuri".
Cei care sunt prinşi că abandonează deşeuri pe domeniul public riscă amenzi uriaşe. În plus, în unele cazuri pot rămâne fără vehiculul cu care transportă gunoiul.
"Împreună cu reprezentanţi ai Gărzii de Mediu colaborăm, iar în momentul în care depistăm persoane că depozitează moloz, reprezentanţii acestei instituţii pot să ajungă chiar la confiscarea autovehicului", confirmă Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Oradea.
Amenzile încep de la 500 de lei şi pot să ajungă până la 10 mii de lei.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța