După aproape o săptămână în care au învăţat ce înseamnă intervenţia medicală de urgenţă pe munte, studenţii au asistat la o demonstraţie făcută de salvamontiştii din Bihor.
"Mi se pare o experienţă inedită, o experienţă din care putem afla lucruri noi şi care ne scoate din zona de confort", mărturiseşte un student. "M-a impresionat programul, cursurile de prim ajutor, faptul că sunt oameni profesionişti de la care putem afla informaţii", completează altul.
"Nu mulţi au tăria de caracter ca să ducă stresul şi toată responsabilitatea, trebuie cineva să poată reacţiona cu sânge rece, sunt mulţi care s-ar panica". spune o studentă.
Tabăra MASH a fost inspirată de serialul cu acelaşi nume, a cărui acţiune se petrecea într-o tabără medicală, în timpul războiului din Coreea. Studenţii învaţă să salveze vieţi în condiţii dificile.
Lucian Nistor, directorul tehnic al Serviciului Salvamont Salvaspeo Bihor: "Acţiunile de salvare sunt, prin definiţie, dificile, deoarece implică resurse umane şi materiale importante, cele două trebuind să funcţioneze ireproşabil pentru ca victima să poată să fie salvată în timp util, rapid şi în siguranţă."
Dr. Hadrian Borcea, organizatorul taberei MASH: "Poate obiectivul cel mai important pe care ni l-am propus este să le creem condiţii să-şi testeze diferite limite, de fapt laitmotivul acestei tabere a fost descoperirea limitelor."
La finalul taberei, cei 60 de participanţi vor parcurge un traseu cu probe, în care trebuie să aplice tot ceea ce au învăţat teoretic şi practic în aceste zile. Proiectul este unicul de acest gen din ţară şi a ajuns, anul acesta, la ediţia cu numărul 20.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş