Anual, în România zeci de turiști se rătăcesc sau se accidentează pe munte și în peșteri. Pentru salvarea lor, se formează echipe speciale de salvamontiști și medici SMURD. Cei 60 de studenţi la medicină învaţă metode de salvare a răniţilor pe teren accidentat. Pentru asta, ei deprind anumite mişcări care ţin de domeniul speologiei şi salvamontului.
"Mi s-a părut foarte interesantă și consider ca pe viitor este foarte probabil să practic medicina de urgență. Mi se par utile workshop-urile ce te pun în temă cu astfel de situații", este de părere Andrei Șoie, student la Facultatea de Medicină din Timișoara.
"Încercăm să deschidem apetitul pentru ceea ce înseamnă acțiunile de salvare în zonele montane, în zonele de suprafață sau în mediu speleal în subteran, prin prezentarea unor aspecte pe care altfel nu au cum să le cunoască", susţine dr. Hadrian Borcea, medic-coordonator SMURD Bihor.
"Exercițiile de salvare sunt tehnici de salvare în situații în care oamenii neantrenați nu ar putea să scoată raniții de acolo. Sunt importante, pentru că vin turiști care se accidentează și trebuie să fie cineva să-i ia", spune Codruța Stângu, studentă la Facultatea de Medicină din Timișoara.
Ediția din acest an a Medical Adventure School in Holliday din Padiş se va termina pe 8 august.
Reporter: Bogdan Costea Operator: Gabor Szilagyi Editor web: Adrian Laboş