Martie este o lună specială pentru Ileana Horoba Danci, care își amintește cu drag de primul mărțișor făcut împreună cu bunica sa. De șapte ani, de când organizează târgul de mărtișoare în Baia Mare, artista a surprins întotdeauna cu obiecte tradiționale, o replică la kitsch-urile care au invadat piața. Anul acesta a revenit la mărţişorul simplu.
"Șnurul împletit din lână, de care se agăță acea amuletă, bănuț de aur sau argint. Eu am făcut două variante: o variantă pictată, din porțelan pictat cu aur și încă o variantă gravata cu simboluri, motive solare", povesteşte Ileana Horoba Danci.
Aceste mărţişoare semnifică prosperitate și bunăstare, spun etnologii. De altfel tot ei ne sfătuiesc să renunțăm la mărțișoarele cu însemne bizare.
"Acestea nu au nicio semnificație. Eu zic că ar trebui să renunțăm la aceste forme, să revenim la formele cu sens pentru că noi, cei de etnologie milităm pentru o trăire într-o lume cu sens", este de părere Delia Suiogan, etnolog.
Creaţiile artistei au atras o mulţime de clienţi, interesaţi de obiectele tradiţionale.
"Aș prefera să-i ofer soției mele, de exemplu, sau mamei mele un mărțișor de la acest târg unde se vând produse autentice, lucrate cu mâna."
"Se pune mult suflet în confecționarea lor și trebuie să ne păstrăm tradiția și valorile."
Pe lângă noua colecție de mărtișoare, Ileana Horoba Danci a adus la târg ştergare, ii sau blide de sărbătoare. La loc de cinste stă miniatura Babei Dochia îmbrăcată cu zadii (fuste-n.n.) pictate, gubă de lână sau fetru și batic. Un astfel de mărțișor de colecție costă 50 de lei.
Prețul obiectelor tradiționale cu bănuți e cuprins între 5 și 7 lei. Ele pot fi achiziționate până în 28 februarie, ultima zi a târgului din Baia Mare.
Reporter: Diana Grad
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş