În localitatea maramureșeană Oarța de Sus, bradul a intrat cu greu în casele oamenilor. În tradiția populară se spune că e aducător de necaz și singurătate. Aşa că mai bine de un secol localnicii au preferat pomul de Crăciun confecționat de gospodinele casei.
"Eu eram de vreo patru, cinci ani și atunci făcea bunica. Bunica, nu mami. Și eu sunt acum de 73 de ani", spune Maria Andreicuț.
În amintirea obiceiului, dar și din superstiție femeile își fac propriul lor pom pe care apoi îl agață ca pe un candelabru.
"Bineînțeles că nu se găseau bomboane. Nu se găseau. Dar omul în gospodăria lui găsea anumite obiecte pe care le utiliza în scop cât mai frumos și cât mai plastic", îşi aminteşte Sorina Miu.
Astfel, printre podoabe se regăsesc șiraguri de boabe de fasole albe sau negre, floricele de porumb, nuci învelite în staniol dar și multe ruje, adică flori din hârtie. Tot tradiția spune că pomul nu poate fi împodobit fără colinde.
Pentru a face un astfel de pom e nevoie de cel puțin patru femei, deoarece trebuie realizate cât mai multe decorațiuni. Cu cât pomul va fi mai împodobit, cu atât familia în casa căreia e făcut va fi mai înstărită în noul an.
Reporter: Diana Grad Operator: Kristian Kosa Editor web: Adrian Laboş