Câte ore de lumină naturală sunt într-o zi ori din ce direcție bate vântul - sunt două dintre criteriile care stau la baza studiului întocmit pentru ca o localitate din Maramureș să devină stațiune. Este vorba despre Ocna Șugatag, recunoscută pentru apa sărată cu proprietăți terapeutice. Devenită prima stațiune climatică din nordul țării, aşezarea va putea atrage fonduri europene pentru investiții de până la 5 milioane de euro, de cinci ori mai mari decât poate accesa în prezent.
La 8 ani distanțã de când a fost numitã stațiune turisticã de interes local, Ocna Șugatag își dorește statut de stațiune climaticã. În acest sens primãria a investit aproape 50 mii lei din bugetul local în studiul de fundamentare întocmit de Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Turism. Întrucât criteriile sunt extrem de stricte, în zonã s-au fãcut în ultimele 3 luni mãsurãtori care au vizat atât solul, aerul și apa, cât și infrastructura.
„S-a verificat, în timpul unei zile, câte ore strălucește soarele, pe urmă vântul din ce parte bate în Ocna Sugatag, dacă aerul conține ioni, dacă există polarizarea apei sărate”, a detaliat Mihai Ivaszuk, primarul din Ocna Șugatag.
În total peste 100 de pagini de analizã a zonei, reunite într-o documentație ce urmeazã sã fie depusã în perioada urmãtoare la Ministerul Sãnãtãții și apoi la Guvernul României. Totul pentru ca localitatea sã atragã, pe lângã mai mulți turiști, și fonduri europene de pânã la cinci milioane de euro.
„Cred ca e o idee foarte bună. În ultimii 2-3 ani s-a dezvoltat foarte tare, foarte multă lume a venit - a fost plin tot timpul”, susţine Ion Hotea, proprietarul unui complex turistic din Ocna Șugatag.
„Noi am vrea din tot sufletul să devină stațiune, pentru că în această comună avem și posibilități.„
„Apa este pâinea comunei Ocna Șugatag. Toată lumea vine pentru a face o baie sărată, tratament, fizioterapie.”
Printre cei care au ales sã beneficieze de proprietãțile apei sãrate și de aerul de munte din Ocna Șugatag se numãrã și Alina Bogdan. Aceasta a venit împreunã cu soțul și prietenii tocmai din Brașov și spune cã transformarea așezãrii în stațiune „e un lucru foarte bun. Sperăm că vor fi mai multe investiții, că vor fi mai multe complexe de genul acesta, e bine.”
Ocna Șugatag oferã aproape o mie de locuri de cazare în cele 5 hoteluri și peste 40 de pensiuni din localitate. Edilii spun cã fondurile europene atrase de viitoarea stațiune climaticã vor fi investite în asfaltarea drumurilor, iluminat public, 3 parcuri cu mobilier urban și o pistã pentru biciclete.
Raspunsul final este așteptat pentru sfârșitul lunii septembrie.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa