Situat în Baia Sprie, Lacul Albastru s-a format în anii 1920, prin prăbuşirea unei galerii de mină situate pe vechiul filon Domnișoara.
"Avem o istorie a mineritului pe care o putem vedea parcurgând un traseu până la Lacul Albastru; el s-a format prin surparea unei galerii miniere şi sunt bucuros să vorbesc de fiecare dată de acel drum al aurului care există la Baia Sprie şi astăzi", spune Dorin Paşca, primarul oraşului Baia Sprie.
Apa de o culoare albastru-verzuie ocupă o jumătate de hectar şi atrage o mulţime de turişti. Unii dintre localnici cunosc foarte bine povestea formării lacului, alţii recunosc că nu au mai văzut lacul de pe vremea când erau copii. Oamenii vorbesc şi despre proprietăţi curative ale apei.
"Are calităţi de vindecare: spre exemplu, dacă ai o lovitură, o rană, o tăietură, se cicatrizează", dezvăluie Nelu Prodan, reprezentant al Clubului Civic "Lacul Albastru".
"Este o natură sălbatică, căile de acces sunt destul de grele, respectiv poteci de pădure, este un drum de carieră de la exploatarea minieră Baia Sprie spre coasta muntelui", completează Alexandru Snakovschi.
Cei care ajung profită de zonă ca să viziteze şi Creasta Cocoşului, precum şi statiunile montane Şuior şi Mogoşa. Din aceste motive, lacul străjuit de o pădure de gorun și pin a fost introdus în circuitul turistic judeţean.
Drumul din oraş până la Lacul Albastru durează cel mult 40 de minute. Chiar şi aşa, cei care au vizitat zona spun că merită efortul.