Când ești pasionat de un lucru, îl poți face oriunde. Chiar și în șura gospodăriei din satul natal. O confirmă un maramureșean care și-a deschis, în urmă cu 7 ani, propria tipografie. Nu oriunde, ci chiar pe locul șurii, al grajdului și al saivanului în care, până nu demult, tatăl său avea grijă de oile sătenilor. A pornit de la zero, dar cu perseverență a pus pe picioare o tipografie a cărei cifră de afaceri a depășit, anul trecut, 80 de mii de euro.
Pe Mircea Remețan l-am găsit la locul de muncă. Adică în tipografia pe care şi-a deschis-o acum 7 ani în gospodăria părintească din Fersig, după aproape 15 ani munciți în tipografiile de oraș.
"Din grajdul de animale am făcut tipografie; din șură, din grajd și din saivanul oilor."
Cu bani împrumutați de la bănci și de la rude, maramureșeanul și-a cumpărat rând pe rând utilajele.
"A fost foarte greu. Mulți, mulți dintre prieteni îmi spuneau că nu sunt sănătos la cap (...) pentru că alte firme se închideau și noi am hotărât să deschidem. Nu am avut niciun client, nu am avut nicio relație făcută", îşi aminteşte Mircea Remeţan.
Treptat au apărut și comenzile și astfel, de la an la an, tipografia familiei Remețan a crescut. Astăzi valoarea utilajelor depășește 100 de mii de euro, iar pentru a face fața comenzilor, Mircea și soția sa, Gabriela, muncesc de dimineața până seara.
"În tipografia din satul maramureșean Fersig se tipăresc zi de zi mii de exemplare. De la calendare, pliante, reviste și ziare până la volume de cărți vândute chiar și peste hotare", spune Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
Printre ele și romanul istoric "În umbra lui Shakespeare" scris de Walter Ubelhart. Acesta va fi lansat atât în țară, cât și în Germania, într-un tiraj de peste 10 mii de exemplare.
"Am colaborat cu domnul Remețan și pe linie de firmă. Făcea diferite pliante, etichete și am zis "hai să încerc sa scot și o carte la dânsul", povesteşte Walter Ubelhart.
Clienții tipografiei din șurã sunt din toate domeniile: de la firme recunoscute la nivel internațional, până la instituții de învățământ sau de cultură care tipăresc aici diferite publicații.
Ştefan Vișovan, Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" Baia Mare: "Am avut două surprize de la dumnealui: întâi că oferta dumnealui a fost cea mai onestă și a doua surpriză a fost că lucrarea a fost extraordinar de bine făcută."
Conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere Baia Mare: "S-a remarcat prin trei calități extraordinare: calitate, profesionalism și seriozitate."
Paul Gheorghe Adrian, prodecanul Facultății de Litere Baia Mare: "Îl felicit din toată inima pentru că, uite, partea rurală este reprezentată prin oameni destoinici."
Prof. univ. dr. Petru Dunca, directorul Școlii Doctorale de Filosofie: "Iată că se poate. Iată că tinerii care construiesc România rămân aici și construiesc."
Numai în 2016, cifra de afaceri a tipografiei a depășit 80 de mii de euro. În ciuda succesului de care se bucură în rândul clienților, soții Remețan ramân aceiași oameni simpli, cu mult bun simţ.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa