MARAMUREŞ. Depozit ecologic, contestat de localnici

Data actualizării: Data publicării:
depozit ecologic

Deși ar fi trebuit să fie gata încă din primăvara anului trecut, la depozitul ecologic din Fărcașa, județul Maramureș, lucrările se mișcă în ritm de melc. Proiectul, în valoare de 60 de milioane de euro, este realizat doar pe jumătate întrucat terenul pe care trebuie construite celulele de depozitare ecologică este instabil. În timp ce autoritățile județene au apelat la specialiști, mai mulți localnici cer sistarea definitivă a lucrărilor.

În primăvara lui 2015 amplasamentul, în suprafață totală de 20 de hectare din Fărcașa era predat constructorului pentru realizarea viitorului depozit ecologic. Conform proiectului, termenul de finalizare a lucrării era de 10 luni. Au trecut de atunci de trei ori mai mult.

„Marea majoritate a lucrărilor au fost finalizate deja; adică stația de transfer care este acolo, stațiile de tratare mecano-biologică, toate utilajele care sunt în acest moment în perioada de teste și în perioada de recepție”, susţine Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș.

Totuși, depozitul ecologic este departe de a fi finalizat. Și asta pentru că terenul pe care trebuie construite celulelele de depozitare ecologică o ia la vale.

„Morfologia terenului este una extrem de mișcătoare. În această perioadă așteptăm concluziile unor experți pe partea de stabilizare a terenului”, spune președintele CJ Maramureș.

Primarul comunei Fărcașa susține însă că atât studiile geotehnice, cât și lucrările au fost făcute de mântuială încă de la început.

„Sus au terminat platforma. Și jos, se mișcă în jos pământul. Nu trebuia să vina de jos în sus cu lucrarea?! Termenul inițial s-a prelungit de vreo 3 ori și se tot prelungește. Asta denotă că nu suntem în stare să ducem un proiect la capăt”, consideră Ioan Stegerean, primarul din Fărcașa.

Localnicii au păreri împărțite vizavi de construirea depozitului ecologic.

„Câți bani s-au băgat și la urmă să nu fie bun?! Doar au fost specialiști care au controlat pe-acolo pământul și apa.”

„- Cam împotrivă.
- De ce?
- Nu știu, poate nu e un lucru bun pentru viitor.”

De aceeași părere sunt și cei 10 localnici care au protestat vineri în fața Palatului Administrativ din Baia Mare și au cerut sistarea definitivă a lucrărilor.

„În timp ar afecta izvoarele, pânza freatică, apa din fântâni. Să-și caute dânșii altă locație pentru groapa de gunoi că acolo nu îi e locul.”

„Vedem efectele în alte locuri unde deja sunt funcționale astfel de depozite și lucrul acesta ne îngrozește.”

Potrivit autorităților județene, întregul sistem de management integrat al deșeurilor din Maramureș, care include și depozitul ecologic de la Fărcașa, ar urma să fie finalizat până anul viitor.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri