O mănăstire din Maramureș a devenit un adevărat loc de pelerinaj pentru oameni din întreaga lume. Mii de turişti vin în fiecare an la Mănăstirea Săpânţa - Peri, curioşi să vadă biserica din lemn despre care se spune că ar fi cea mai înaltă din Europa. Lăcașul de cult a fost construit în urmă cu două decenii la initiațiva preotului din comună și este, alături de Cimitirul Vesel, mândria localnicilor din Săpânța.
"Biserica Mănăstirii Săpânța Peri are 75 de metri și este cea mai înaltă construcție de lemn din Europa. Doar crucea din vârf măsoară 7 metri, iar pentru realizarea ei s-au folosit și aproximativ 4 kilograme de foiță de aur", a aflat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
Situată în inima Parcului Dendrologic "Livada", a cărui suprafață depășeste 22 de hectare, mănăstirea Săpânța Peri a fost construită în 1997. Tot atunci a fost ridicată, pe trei nivele, și biserica cu hramul Sfântul Arhanghel Mihail. Nu mai puţin de 400 de metri cubi de lemn de stejar au fost folosiți de meșteri pentru construcție.
"Un perete al bisericii e aproape, să zic, dintr-un lemn de 8-10 metri cubi, ceea ce nu întâlnim la nicio biserică din țară. Avem grinzile din interior extraordinare. Deci toate acestea le ridicau, pe vremea aceea, bărbații, meșterii de la Bârsana. Cu funia, 20-30 de oameni, așa ridicam pereții, (...) cu greutăți foarte mari", a povestit preotul Grigore Luțai, ctitorul Mănăstirii Săpanța Peri.
"Este impresionant cum au reușit să construiască o biserica atât de înaltă. Ne-ar plăcea să înțelegem un pic mai mult aceste aspecte arhitectonice", spune o turistă din Italia.
Impresionantă este și scara de 4 metri și jumătate, sculptată dintr-o singură bucată de lemn. "Aceasta este scara care urcă la Paraclis. Vechimea lemnului are 300 de ani. Meșterii au lucrat cu tesla, cu barda și, iată, că e o frumusețe", spune părintele Luţai.
"M-a impresionat foarte mult înălțimea bisericii și mă gândesc că a fost o muncă asiduuă. Mă întreb cum au reușit să o construiască atât de înaltă?! Mi-a plăcut și interiorul bisericii, chiar dacă încă se află în construcție", spune un turist din Germania.
"-Au venit foarte mulți care știu bisericile din țările de nord, mai ales Norvegia - sunt construcțiile vechi, sau din partea spre Rusia, spre Marea Albă, de la 5.000 de kilometri
-Și ce v-au zis?
-Că e cea mai înaltă (biserică - n.n.) din lemn", susţine ctitorul Mănăstirii Săpanța Peri.
Astfel, biserica a devenit motiv de mândrie pentru comunitatea locală.
Pe lânga Biserica Sfântul Arhanghel Mihail, Săpânța se mândrește și cu o altă biserică înaltă de 77 de metri, construită din piatră și cărămidă, în incinta Cimitirului Vesel.
În fiecare an, în Săpânța, ajung până la 300 de mii de turiști veniți din întreaga lume.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa