Elevii claselor a treia şi a patra, care învaţă în limba maghiară, au cel mai uşor ghiozdan din România. Nu pentru că materia ar fi mai puţină, ci pentru că nu au primit niciun manual din partea şcolilor. De vină ar fi licitaţiile contestate, care au întârziat tipărirea cărţilor.
În şcoala generală cu predare în limba maghiară din satul Grădinari, comuna Drăgăneşti, învaţă câteva zeci de copii. Pentru că sunt puţini, cei din ciclul primar formează o singură grupă, chiar dacă sunt în clase diferite. Doar cei din clasa întâu şi a doua au însă manuale.
"Chiar atunci a discutat domnul ministru la televizor că toate clasele au primit manuale, fără clasa a a cincea, dar copilul meu din clasa a treia a venit cu nici cu o carte. Înseamnă că nu are cărţi", spune un părinte.
"Este dezamăgitor faptul acesta, dar încercăm să ne descurcăm cu ce avem."
În aceste condiţii, învăţătorii sunt nevoiţi să apeleze la manuale mai vechi sau la fişe de exerciţii.
Elisabeta Lukacs, învăţătoare: "Avem manuale vechi, dar nu din manuale vechi predăm, ci conform programei adunăm exerciţii. Asta este o muncă mai titanică pentru mine ca să selectez ca să pot da copiilor teme şi să învăţăm."
Conducerea şcolii spune că a semnalat Inspectoratului Şcolar Bihor lipsa manualelor pentru clasele a III-a şi a IV-a, de la secţia maghiară.
"Noi am solicitat manuale şcolare pentru toţi elevii. Tot ce am primit din parte inspectoratului şcolar au fost distribuite. Pentru secţiile maghiare încă nu am primit manuale de matematică şi alte materii", susţine Mariana Petruse, directorul şcolii din Drăgăneşti.
Reprezentanţii inspectoratului şcolar Bihor spun că problema manualelor în limba maghiară este una naţională.
"Din păcate, cele de clasa a treia şi a patra au trecut de licitaţie au fost contestate sau nu au existat manuale care s-au prezentat la aceste licitaţii şi aici avem o problemă cu manualele fiindcă, dacă nu au aprobare, nu puteau fi comandate pentru şcoli", a explicat Kery Hajnal, inspector şcolar general adjunct ISJ Bihor.
Doar în judeţul Bihor în clasele a III-a şi a IV-a, secţia maghiară, învaţă 2.400 de elevi.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa