"Un strigăt ecologist contra gazelor de sist, un strigat ecologist contra gazelor de şist."
Astfel de scandări au răsunat timp de aproape două ore în centrul oraşului Oradea. Oamenii s-au adunat în faţa prefecturii ca să ceară guvernului să blocheze exploatarea gazelor de şist în mai multe localităţi din judeţul Bihor. Pentru mai multe localităţi s-a delimitat deja perimetrul de exploatare.
Nicolae Leuce - viceprimarul comunei Sânmartin
"In cele doua comune Tulca şi Tria deja a fost adoptată în decembrie HG, în Voivozi şi Băile Felix încă nu au fost aprobate de guvern aceste perimetre.
Exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturii hidraulice presupune injectarea în subteran a unor cantităţi imense de apă amestecată cu substanţe chimice, pentru a descompune rocile şi a face loc gazelor să iasă spre sonde. Potrivit unor specialiştil, 30% din această apă Va rămâne însă în subteran şI va ajunge într-un final în... pânza freatică.
Georgeta Ionescu - geolog
"Metoda fracturării hidraulice este una controversată pentru că în primul rând utilizează cantităţi enorme de apă care urmează a fi amestecate cu substante chimice extrem de toxice mutagene, cancerigene.
Horia Vuşcan - protestatar
"Sunt peste 19 mii de bolnavi de cancer in Bihor din cei 100 de mii din ţară. E extrem de mult iar gazele de şist pot favoriza acestă Boală."
Reprezentanţii partidului verde au demarat o campanie de strângere de semnături contra exploatării gazelor de şist în Romania. Până acum au fost strânse 5 mii de semnături numai din două Comune din judeţul Bihor.