MândrIE maramureșeană | Tradiţiile, promovate la Muzeul Satului din Baia Mare
Data actualizării: Data publicării:
Au fost trei zile de sărbătoare pe ulițele Muzeului Satului din Baia Mare, unde sute de băimăreni au luat parte la “MândrIE maramureșeană”. Evenimentul, ajuns anul aceasta la a treia ediție, are ca scop promovarea, dar și conservarea tradițiilor maramureșene, cum altfel decât în zile de sărbătoare, dar și în straie populare tradiționale.
"Pe principiul “tradiția nu înseamnă punerea la păstrat a cenușii, ci transmiterea mai departe a flăcării”, și anul acesta “MândrIE maramureșeană” s-a pregătit cu o serie de conferințe despre ce înseamnă simbolistica județului Maramureș, ce înseamnă semiotica, ce înseamnă limba veche bătrânească", a explicat Romeo Crișan, organizatorul evenimentului “MândrIE maramureșeană”.
Pe lângă conferințe, în program au fost incluse concerte de doine și cântece străvechi din Maramureș, dar și un târg al meșterilor populari și al producătorilor locali.
"Am adus traiste tradiționale, zgărdane, papioanele care-s un pic din epoca noastră, am adus pandative, dar cel mai mult mă mândresc cu iile și cămășile noastre tradiționale. Lumea a cam uitat de tradiția de la sat și nu numai, noi am uitat, cu grijile și cu problemele zilnice, și vreau să le promovez, să se știe că de acolo am pornit", spune Dana Dobrai, meșter popular din Ungureni, jud. Maramureș.
Tot de la sat, de această dată din Remetea Chioarului, a venit la “MândrIE maramureșeana” și Oana Trif, o tânără de 27 de ani care, de aproape un și jumătate, se dedică grădinăritului.
"- Ce te-a determinat să intri în acest domeniu? - Nu știu, dragostea pentru pământ și pentru eco, și pentru bio și pentru produse cât mai sănătoase. Pentru mine și pentru ceilalați."
La târgul cu vânzare, Oana a adus de toate. De la castraveți, ardei, ceapă și pătrunjel, toate proaspăt culese din grădină, până la o gamă variată de dulcețuri, făcute dupa rețete vechi de zeci de ani.
"Vrem să promovăm cât mai mult tradițiile noastre locale și să promovăm că și tinerii fac agricultură", spune Oana Trif.
În ciuda vremii extrem de capricioase, băimărenii s-au bucurat din plin de evenimentul menit să îmbine cultura cu tradiția și spiritualitatea.
"Este frumos, bine organizat."
"Un eveniment binevenit în orașul nostru. Este a doua ediție la care particip și eu și copilașii. Am fost și anul trecut și acum și venim cu drag. Chiar ne-am pregătit și cu îmbrăcămintea."
"Evenimentul în sine este superb, merită atenția publicului pentru că portul tradițional nu se demodează niciodată."
Pe scenele improvizate în gospodăriile țărănești au urcat, în cele trei zile de “MândrIE maramureșeană”, Marinel Petreuș si grupul “Am fost și-om fi” din Ieud, Nicolae Pitiș și Casandra Hausi, dar și Valer Zamfirescu și Ansamblul “Măgura” din Cernești.
Reporter: Izabela Jurasko Operator: Kristian Kosa Editor web: Adrian Laboş