Intensa campanie de promovare a referendumului de duminică, din Ungaria, se apropie de final. Pe 2 octombrie, locuitorii ţării vecine sunt chemaţi să voteze dacă sunt sau nu de acord cu cotele de refugiaţi impuse de Uniunea Europeană. Votul a început deja în ţările din jurul Ungariei, unde există sute de mii de persoane cu dublă cetăţenie. Acestea îşi pot exprima opţiunea prin corespondenţă.
Bogdan Costea, reporter Digi 24 Oradea: "Înaintea referendumului din 2 octombrie, în majoritatea localităţilor din Ungaria au apărut numeroase afişe care îndeamnă populaţia să meargă să voteze. Cele mai multe dintre mesaje sugerează ca cetăţenii maghiari să se opună primirii străinilor fără consimţământul guvernului."
Afişele sunt lipite peste tot. Atât în primării, unde mesajele sunt strict informative, cât şi pe stâlpi ori pe mijloacele de transport în comun. În aceste din urmăp cazuri formaţiunile politice îi îndeamnă pe maghiari să voteze într-un fel sau altul.
Barabas Ferencz, primarul din Biharkeresztes, Ungaria: "Partidele desfăşoară campanii în oraş. Se împart fluturaşi sau se pun panouri care îndeamnă oamenii să voteze. Sigur că partidele îşi exprimă şi orientările lor; pe panouri se poate vedea ce solicită, cum să votezi."
La scrutin pot lua parte şi cei cu dublă cetăţenie. Printre ei şi românii care au obţinut documente de identitate emise de autorităţile maghiare.
"Da, locuiesc aici în Ungaria, sunt dublu cetăţean român şi maghiar şi bineînţeles voi merge la referendum."
Ca să voteze la referendumul din 2 octombrie, românii care au şi cetăţenie maghiară au trebuit să se înscrie, printr-o simplă cerere, în registrul electoral din Ungaria. De la începutul lui septembrie a început distribuirea unor plicuri autosigilate, în care s-a aflat un buletin de vot.
După ce îşi exprimă opţiunea pro sau contra cotelor de refugiaţi impuse Ungariei de Uniunea Europeană, votanţii din România pot preda plicurile la punctele amenajate de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, de unde vor fi trimise duminică, 2 octombrie, la consulatul din Cluj al Ungariei. În acest fel, doar în Bihor au fost colectate peste două mii de voturi.
Lajos Mile, consulul general al Ungariei în Cluj-Napoca: "Este important în problema asta să ştim părerea oamenilor, pentru că problema emigranţilor şi cea a cotelor nu poate fi gestionată corect de Guvern (Guvernul Ungariei - n.n.) fără părerile oamenilor."
"Are importanţă nu numai asupra celor din Ungaria, ci asupra întregii regiuni, deoarece cotele obligatorii sunt impuse atât pentru România, Slovacia, Cehia; practic, dacă Ungaria refuză prin referendum poate că şi celelalte ţări vor gândi la fel", a explicat Zatyko Gyula, vicepreşedinte PPMT.
Pentru a fi declarat valabil, la referendumul din Ungaria trebuie să participe jumătate plus unu din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves