Situat pe Drumul Național 1, în comuna Tileagd, castelul Telegdy din Bihor e un monument realizat în stil baroc, apreciat de specialiști, dar prea puțin cunoscut.
Mircea Pașca, consilier în cadrul Direcției de Cultură Bihor: "Este o reședință nobiliară la țară, o clădire parter și etaj, secolul XVIII început de XIX cu elemente baroce de tâmplărie, bolți și unele elemente de decorații exterioare."
Altãdatã strãlucitoare, clãdirea este acum într-o stare jalnicã. Poarta monumentalã de la intrarea principalã este ferecatã cu grilaje de fier forjat, iar fațada se distruge de la o zi la alta.
"În ultimii ani clădirea a intrat în degradare datorită timpului nefavorabil a vremii și necesită reparații", spune un localnic. "Este foarte necesar ca această clădire să fie reabilitată deoarece pe zi ce trece se degradează tot mai mult", completează o femeie din comună.
Mircea Pașca, consilier în cadrul Direcției de Cultură Bihor: "Geamurile sunt de lemn cele câteva schimbate, cu sticlã termopan, tâmplãriile vechi sunt din lemn."
Autoritãțile locale au pornit lucrãrile de reabilitare ale imobilului care gãzduiește în prezent o școalã incluzivã pentru copii cu handicap.
"S-a înlocuit o parte din geamuri, au pus geamuri termopane și au început lucrările de interior cu electricitatea. În interiorul clădirii sunt uși de lemn și ele trebuie păstrate."
Totul s-a oprit dupã ce Direcția pentru Culturã a amendat cu 5 mii de lei primãria Tileagd pentru lipsa avizului pentru lucrãri.
"Întrucât s-au executat lucrări de reabilitare fără obținerea avizului din partea cultelor. Știam că este nevoie de aviz dar nu știam că imobilul respectiv este monument, că este declarat monument", a precizat Iuliu Kelemen, directorul Școlii Incluzive din Tileagd.
"- Acea clădire întâi trebuie să aibă un studiu istorico-arhitectural care să depisteze toate elementele originale și să dea soluția de reabilitare și în funcție de acest studiu se face proiectul.
- Există un astfel de studiu?
- Până în prezent, nu! Urmează în viitor să vină cu proiectul și se va decide ce tip de intervenții se fac", a precizat Mircea Pașca.
Conducerea școlii afirmã însã cã acestã pauzã în lucrãriu ar putea duce la pierderea celor 120 de mii de lei destinați reabilitãrii imobilului. La rândul lor, specialiștii Direcției pentru Culturã spun cã în perioada comunistã castelului i-au fost fãcute o serie de modificãri care stricã aspectul inițial. Un exemplu sunt ferestrele termopan, care nu pot fi așezate pe fațada în stil baroc a edificiului.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves