Studenţii la jurnalism din Oradea au aflat de la Lucian Mândruţă care sunt pericolele din mediul online. Conferinţa organizată înainte de evenimentul 11even a fost dedicată celor care vor să activeze în jurnalismul virtual, dar şi consumatorilor de ştiri din acest mediu.
Fost inginer, om de televiziune şi radio, trecut și prin presă scrisă, Lucian Mândruță este foarte activ acum în mediul online. Libertatea de care se bucură acest gen de jurnalism prezintă şi avantaje şi dezavantaje.
Lucian Mândruță, jurnalist: "Pericolul este unul foarte simplu ca oamenii să folosească rețele de socializare și comunitatea asta care se agregă în jurul unor idei, în jurul unor știri pentru a face rău României, românilor, oamenilor din lumea asta. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii 2-3 ani, cu ce s-a întâmplat cu fake-news, cu știri ce au generat mișcări de stradă care au generat schimbări de regim politic, răsturnări de situație în alegeri - vezi în America Trump, ajutat de trolii ruși. Răul are o șansă; mecanismele democrației sunt folosite împotriva noastră, din nou, după foarte multă vreme. Nu doar mecanismele democrație, ci și emoțiile noastre. Ăștia nu se joacă cu fapte, acum jurnalismul este despre emoții."
La întâlnirea cu Lucian Mândruţă au fost prezenţi 40 de studenţi la jurnalism din Oradea, care au vrut să afle de la un om de presă consacrat care sunt pericolele din mediul online.
"Una e să-l vezi la televizor, alta e să-l vezi în realitate, să afli direct pe experința dânsului, să vezi ce și cum a făcut sau care au fost pașii pentru a ajunge unde este acum și, de ce nu, să te și îndrume."
"Cred că avem foarte multe de învățat de la domnul Mândruță ca studenți, ca să fim independenți, cum să combatem fake news și cum să facem știri actuale, autentice."
Lucian Cremeneanu, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării Oradea: "Este important, foarte important ca studenții să aibă de-a face cu jurnaliști reali, pentru că astfel pot să înțeleagă mai bine teoria cu care se întâlnesc la școală. Alegerea lui Lucian Mândruță nu e întâmplătoare, pentru că el e unul din jurnaliștii cu cea mai rotundă experință în media. A lucrat în televiziune în presa scrisă în radio, iar acum în online. Singurul lui defect e că nu a făcut presă pe vremea lui Ceaușescu."
Deşi avea în faţă studenţi la Jurnalism, Lucian Mândruță a demontat mitul conform căruia o diplomă este suficientă pentru ca un jurnalist să devină o sursă de informaţie căutată. Alegerile publicului se bazează pe alte criterii acum.
"Modul în care va arăta lumea în știrile noii generații depinde categoric de modul în care va arăta și lumea. Mi-e foarte teamă că pentru audiență știrile viitorului vor fi obligatoriu mai superficiale, mai grăbite, mai omisive - într-un cuvânt poate chiar mai proaste, pentru a atrage atenția publicului", este de părere Lucian Cremeneanu.
Studenții spun că astfel de seminarii îi ajută foarte mult în formarea lor profesională. Mulţi s-au declarat interesaţi de jurnalismul online care oferă o mai mare libertate de mişcare şi un acces mai facil la un public-ţintă.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi