Dacă în urmă cu 10 ani, comuna din Bihor avea în jur de 3700 de locuitori, acum numărul a crescut simţitor. Asta chiar dacă înainte de recensământul din 2011 s-au contabilizat 800 de persoane decedate.
„Eu am fost foarte îngrijorat înainte de recensământ, când am scos listele. Şi totuşi, acum am înregistrat o creştere. Suntem la 4.500 de locuitori, ceea ce înseamnă că mai mult de o mie de persoane", spune Miklos Nagy, primarul comunei Sălard.
Conducerea comunei recunoaşte că a reuşit să menţină tinerii în comună prin oferirea de avantaje: locuri de case cu titlu gratuit. În plus, introducerea reţelelor de apă, canalizare şi gaz reprezintă un alt avantaj.
„Am avut un proiect de succes, pentru că sute de tineri au solicitat şi i-am putut ajuta, ca să dezmembrăm. Ei au construit case şi au rămas aici", explică edilul.
Şi dacă numărul locuitorilor a crescut, au apărut şi problemele. În ultimul an, numărul copiilor care trebuie şcolarizaţi depăşeşte locurile disponibile în unităţile de învăţământ din comună.
„În localitatea Sălard sunt în jur de 100 de copii la grădiniţă, dar am avea nevoie de locuri pentru încă 20-30 de locuri", spune Tibor Fazekas, directorul Liceului „Szilardi Janos" din Sălard.
Localnicii care au decis să rămână la sat sunt mulţumiţi de condiţiile oferite în mediul rural şi spun că nu s-ar muta la oraş. Mai ales că fac doar 20 de kilometri cu maşina până în Oradea.
Rezultatele ultimului recensământ arată că, în doar 10 ani, populaţia judeţului Bihor s-a redus de la aproape 600 de mii de locuitori la puţin peste 575 de mii.