În cazul liceelor din Bihor, cele mai bune rezultate la simularea bacalaureatului le-au înregistrat colegiul Gojdu și liceele Betel și Emanuel. În schimb, elevii care învață în școlile tehnologice au obținut și în acest an cele mai mici note. Liceul din Cadea, Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși sau Colegiul Andrei Șaguna au promovabilitate zero la unele discipline. Șefii Inspectoratului Școlar Bihor spun că au observat o îmbunătățire în cazul unităților școlare care, din vara trecută, au noi conduceri.
În ceea ce privește simularea examenului de la finalul clasei a VIII-a cele mai multe medii sunt cuprinse între 5 și 7. Singura școală cu promovabilitate de 100% este Liceul German Friedrich Schiller, dar aici au susținut examenul doar 17 candidați. Pe locul doi sunt secțiile gimnaziale ale colegiului Emanuil Gojdu și liceului Emanuel.
La polul opus, nu mai puțin de 13 unități școlare nu au niciun elev care să obțină notă de promovare. Printre acestea se numără școlile din Petreu și Urviș. Per total, rezultatele arată că un sfert dintre absolvenții de clasa a VIII-a nu ar face față în liceu.
"Asta nu înseamnă că noi trebuie să îndrumăm elevii slabi către învățământul profesional. Acesta trebuie să fie o alternativă, trebuie să ducem o muncă de convingere cu părinții prin care să le arătăm că a munci nu este un lucru rău și că, pentru a deveni un meseriaș bun, ai nevoie de carte", susţine prof. Daniel Negrean, șeful IȘJ Bihor.