În urmă cu 11 ani, autorităţile sanitare au interzis vânzarea porcilor în târguri din cauza numeroaselor cazuri de pestă porcină. Aderarea la Uniunea Europeană şi noile standarde pe care România trebuia să le aplice a făcut ca pieţele în care erau tranzacţionate orice fel de animale crescute în gospodării să nu mai poată fi autorizate.
Dr. Aurel Indrie, purtătorul de cuvânt al DSV Bihor: "Târgurile de animale în Bihor au fost închise pentru porci din 2002 pentru restul animalelor au funcţionat. Din 2007 nu s-au făcut aceste modificări şi până în prezent nu au mai fost reautorizate."
Însă oamenii au continuat să vândă porci în pieţe, chiar dacă nu exista autorizaţie. "Vindeai pe la cunoştiţe pe la vecini. Cam aşa , nu prea aveai cum. Am văzut în altă parte că stăteau şi pe marginea drumului."
Reautorizare la trei ani de la ridicarea alertei de pestă porcină
După ce în 2010 în ţară a fost ridicată alerta de pestă porcină, unele pieţe au fost reautorizate pentru că au respectat condiţiile impuse de noua legislație. În Bihor, acest lucru s-a întâmplat abia acum.
Remus Moţoc, directorul DSV Bihor: "De marţi este autorizat târgul de animale din Beiuş, îndeplineşte în acestă oră toate condiţiile sanitar veterinare pentru funcţionare."
Alte două localităţi - Sălard și Ceica - ar putea primi în curând actele de funcționare pentru târguri. Pentru asta, trebuie să fie asigure boxe de izolare pentru animale și un medic permanent. Locurile de vânzare trebuie să fie împrejmuite, dotate cu soluții dezinfectate şi prevăzute cu o singură poartă de acces.
Potrivit statisticilor oficiale, în gospodăriile din Bihor se află 150 de mii de porci.