Mii de cetăţeni moldoveni care locuiesc sau lucrează în România se lovesc de problema imposibilităţii conversiei monedei autohtone în lei moldoveneşti. Printre ei şi mai mulţi tineri aflaţi la studii în Oradea.
"Am fost la vreo zece bănci pe aici în Oradea. Pur şi simplu nu schimbă aşa valută. Schimbă în euro, dolari, dar nu în lei moldoveneşti", susţine Andrean Rotaru, student din Republica Moldova.
"Nu am găsit nici un schimb valutar în Oradea sau bancă care să aibă lei moldoveneşti. Însă sunt toate celelelate valute, în afară de leu moldovenesc", confirmă Dinu Chitoroagă, şi el student din Basarabia.
Am încercat un experiment şi am cerut lei moldoveneşti la mai multe case de schimb valutar.
"- Bună ziua, nu vă supăraţi, lei moldoveneşti aveţi?
- Nu.
- Putem schimba?
- Nu avem. Nu lucrăm cu ei!"
Si băncile au aceeaşi politică. Puţine acceptă să schimbe leul moldovenesc, dar procedurile sunt dificile.
"- Nici nu ţinem lei moldoveneşti.
- Ştiţi unde pot schimba ?
- Încercaţi la banca (...), dar nu vă pot promite."
"- De ce putem converti leul în yen, de exemplu, sau în liră turcească sau italiană şi în leu moldovenesc, nu?
- Pentru că au economii puternice, monedele lor joacă pe pieţele internaţionale valutare. Deocamdată, Republica Moldova este un jucător mic, mic, foarte mic", este de părere Dacian Paladi, consultant în afaceri.
"O bancă poate să tranzacţioneze asemenea monede doar în măsura în care le are. Nu i le dă nimeni în mod oficial. Nu se face aprovizionarea ca altădată cu anumite valute", explică Adrian Vasilescu, reprezentant al BNR.
Astfel, cetăţenii moldoveni se descurcă cum pot.
"Noi, cel mai bine, căutăm oameni, tot moldoveni care au valută şi aşa ne înţelegem între noi şi schimbăm; adică tot între moldoveni", încheie Andrean Rotaru.
Până în prezent în Romania s-au stabilit şi au dobândit cetăţenie 400 de mii de moldoveni.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş