Legenda Cetăţii Ardud. Principele care şi-a blestemat fiica bănuită de trădare

Data actualizării: Data publicării:
cetatea ardud

Vă propunem acum o călătorie prin misteriosul și întunecatul Ev Mediu. Poveşti cu cavaleri, armate care atacau prin tuneluri subterane și legenda unei principese blestemate de propriul tată - toate pot fi descoperite în interiorul cetăţii Ardud. Ridicată acum mai bine de șase secole, aceasta a fost una dintre cele mai puternice fortificaţii din Transilvania. Restaurată recent, cetatea atrage anual peste 10 de mii de turiști.

Fortăreaţa este situată la 20 de kilometri de Satu Mare, pe marginea Drumului European 81. Atestată la jumătatea secolul al XV-lea, construcţia a durat un sfert de veac. Ctitor a fost voievodul Bartolomeu Dragfy, care primit dreptul de a ridica cetatea în ţinutul Ardudului drept răsplată pentru devotamentul său faţă de Matei Corvin.

"De trecutul ei şi de cei care au avut-o în stăpânire se leagă o istorie foarte bogată care a influenţat nu doar această zonă a Ardudului, ci întreg principatul Transilvaniei şi chiar regatul Ungariei", explică Ovidiu Duma, primarul oraşului Ardud .

Cetatea a rezistat până la stingerea familiei Drăgoşeştilor, după care a fost asediată şi a trecut de la un stăpân la altul. La începutul secolului al XVIII-lea a fost un punct strategic de apărare al principelui transilvănean Francisc Rakoczi al II-lea, în cadrul războiului purtat de acesta împotriva Imperiului Habsburgic.

"Rakoczi aici s-a folosit de subteranul rămas din vremea lui Bartolomeu, de aceste pivniţe şi tuneluri, aici retrăgându-se cu calul, pentru că spaţiul e foarte mare. Sub pământ reuşea să iasă, să atace prin surprindere armata austriacă şi să obţină o serie de victorii", a povestit Estera Hăşmăşan, profesoară de istorie.

Impresionantele tuneluri din măruntaiele cetăţii ascund o poveste aparte. Se spune că pentru a le afla secretul, austriecii au trimis un tânăr ofiţer pentru a o seduce pe Principesa Vilma, fiica principelui transilvănean. Fortăreaţa a fost asediată, dar Rakoczi a reuşit să scape. Nu şi-a iertat fiica, asupra căreia a aruncat un blestem.

"Se spune că prinţesa îşi coase cămasşa de mireasă şi că are voie să facă 7 cusături într-un an şi în momentul în care îşi va termina cămaşa de mireasă, blestemul va fi ridicat deasupra ei şi deasupra familiei ei", a relatat Marcel Ghişan, ghidul cetăţii Ardud.

Restaurarea cetăţii a început în 2009 şi a fost făcută cu ajutorul fondurilor europene.

"Mai ales turnul mare, care avea crăpături foarte mari, avea goluri, care practic stătea să se prăbuşească şi aşa am reuşit să salvăm acest vestigiu istoric", îşi aminteşte primarul oraşului Ardud.

Turiştii pot descoperi în interior costume şi arme medievale, dar şi informaţii despre istoria zbuciumată a fortificaţiei.

"Suntem la nivelul al doilea, sala aceasta se numeşte sala cavalerilor şi avem aici o expoziţie de arme medievale, expuse pe perete, în principal săbii cum erau la începutul Evului Mediu, scut, buzdugan", a prezentat locul Estera Hăşmăşan, profesoară de istorie.

Porţile cetăţii sunt deschise de luni până duminică, iar un bilet costă 3 lei. Pentru grupurile de minimum 16 persoane, tariful este la jumătate. În fiecare an, în luna iulie cetatea este locul unde se defăşoară MedievArtFest Ardud. În cadrul acesteia mai multe ordine de cavaleri pun în scenă spectacole şi demonstraţii.

Reporter: Andrada Reşte
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani