Legea Pământului-Mamă, explicată la Oradea de un călugăr iezuit din Bolivia
Data actualizării: Data publicării:
Un fost cercetător la Universitatea Harvard, acum călugăr iezuit din Bolivia, le-a vorbit orădenilor despre Legea Pământului-Mamă. Este un document unic în lume, adoptat pentru prima dată în ţara sud-americană.
Prin el sunt recunoscute drepturile naturii şi are ca scop o atentă monitorizare a dezvoltării industriale pentru a asigura o armonie între om şi natură.
Adoptată în 2010, Legea Pământului-Mamă stabileşte un sistem prin care se menţine un echilibru între drepturile omului şi drepturile plantelor, animalelor şi ale reliefului. Astfel, statul bolivian îi recunoaşte naturii dreptul la existenţă, dreptul la apă şi aer curat sau dreptul la nemodificare genetică.
"Bolivia este o ţarã care suferã din cauza schimbãrilor climatice şi cred cã locuitorii acesteia vor avea de suferit din cauzã cã gheţarii se topesc şi riscãm sã ne pierdem pãmântul. Sunt foarte sigur cã avem nevoie de o lege ca aceasta în fiecare þarã, este urgent. Evident cã vor exista diferenţe de la ţarã la ţarã, dar necesitatea este globalã", a declarat Manuel Gilberto Hurtado Duran.
Expunerea călugărului bolivian a avut loc luni seara la Centrul pentru spiritualitate, cultură şi dialog Posticum din Oradea.
Reporter: Anca Deac Operator: Constantin Gheorghiţă Editor web: Adrian Laboş